Έλλειψη ύπνου: οι συνέπειες που αγνοείτε

Ανακαλύψτε μερικές από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες της “κακής” ποιότητας ή της έλλειψης ύπνου.

Όλοι ξέρουμε ότι αν δεν κοιμηθούμε καλά το βράδυ, θα νιώθουμε κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για τα κιλά που πήρατε τελευταία ή για τη μειωμένη ερωτική σας επιθυμία; Ανακαλύψτε μερικές από τις λιγότερο γνωστές συνέπειες της “κακής” ποιότητας ή της έλλειψης ύπνου.

 1. Μας εξασθενεί πνευματικά

Ο ύπνος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της σκέψης και της μάθησης, ενώ η έλλειψη ύπνου, βλάπτει τις γνωστικές διαδικασίες με πολλούς τρόπους. Αρχικά, μειώνει την προσοχή μας καθώς και τις ικανότητες εγρήγορσης, συγκέντρωσης, συλλογισμού και επίλυσης προβλημάτων. Με τον τρόπο αυτό καθιστά πιο δύσκολο να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Έπειτα μια δεύτερη συνέπεια της έλλειψης ύπνου σχετίζεται με τη μνήμη. Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ”εδραίωση” των αναμνήσεων στο μυαλό μας. Επομένως, αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν θα είστε σε θέση να θυμηθείτε αυτά που μάθατε.

 1. Προκαλεί προβλήματα υγείας

Οι διαταραχές του ύπνου και η χρόνια έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να πάθετε:

 •     Καρδιοπάθεια
 •     Έμφραγμα
 •     Καρδιακή ανεπάρκεια
 •     Καρδιακή αρρυθμία
 •     Υψηλή αρτηριακή πίεση
 •     Διαβήτη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 90% των ατόμων με αϋπνία, η οποία ορίζεται ως μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από δυσκολία να κοιμηθούμε και παραμείνουμε σε κατάσταση ύπνου, αντιμετωπίζουν και κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία τους.

 1. Ρίχνει την λίμπιντο

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι στερούνται ύπνο (άνδρες και γυναίκες), αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και η υπνηλία που νιώθουν, μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μειωμένο ερωτικό τους ενδιαφέρον. Ακόμη μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, δείχνει ότι πολλοί άνδρες με άπνοια ύπνου (μια διαταραχή που μειώνει την ποιότητα ύπνου) έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

 1. Αυξάνει την πιθανότητα ατυχημάτων

Οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα και τραυματισμούς στο χώρο της εργασίας μας. Σε πρόσφατη έρευνα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν σημαντικά περισσότερα εργατικά ατυχήματα και μάλιστα επαναλαμβανόμενα. Έπαιρναν, επίσης, πιο πολλές αναρρωτικές ημέρες για κάθε ατύχημα σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

 1. Συμβάλλει στην παχυσαρκία

Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης μας και επομένως και με την παχυσαρκία. Σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, αντιμετώπιζαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η ανεργία “κόβει” χρόνια

Κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές ακόμα και πρόωρο θάνατο μπορούν να προκαλέσουν η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος σύμφωνα με έρευνες Καναδών επιστημόνων.

Ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση της χοληστερόλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η κλινική μελέτη του συμπληρώματος διατροφής, προερχόμενου από επιτραπέζιες βιολογικές ελιές «Καλαμών» βιολογικών ελαιώνων από τη Σπάρτη, που έχουν επιλεγεί ανάμεσα από 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες.

Ερευνητές εντόπισαν περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την υψηλή πίεση και σχετίζονται με την άνοια

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των νοητικών διεργασιών και στην ανάπτυξη άνοιας.