spot_imgspot_img

Τα “ναι” και τα “όχι” για τη σωστή χρήση των φακών επαφής

Η χρήση διορθωτικών φακών επαφής αποτελεί μια συχνή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού, όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ. Ιωάννης Μάλλιας (http://www.laser4myopia.gr/), η κακή χρήση των φακών ενέχει ήπιους έως και αρκετά σοβαρούς κινδύνους για την όραση και μας εξηγεί αναλυτικά τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν φοράμε φακούς επαφής.

Ποια είναι τα «ναι» για την ορθή χρήση των φακών επαφής

 • Κάθε φορά πριν βγάλετε τον φακό ή πριν τον βάλετε στο μάτι σας είναι πολύ σημαντικό να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και να τα ξεβγάλετε με άφθονο νερό, καθώς επίσης και να τα σκουπίσετε με μία καθαρή πετσέτα.
  • Κάθε φορά, πριν τοποθετήσετε τον φακό στα μάτια σας, τον κρατάτε με την άκρη του δείκτη σας και βεβαιώνεστε ότι δεν τον κρατάτε ανάποδα.
  • Εάν αποτύχετε την πρώτη φορά μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε, μόνο που θα χρειαστεί να ξαναενυδατώσετε των φακό σας.
  • Είναι σημαντικό να είναι καθαρή η θήκη φύλαξης των φακών. Είναι αναγκαίο να γεμίζετε την θήκη με ικανοποιητική ποσότητα υγρού διαλύματος αφού βγάλετε και αποθηκεύσετε τους φακούς στην θήκη τους. Όταν τους φοράτε καλό είναι να πετάτε το υπολοιπόμενο υγρό από την θήκη .
  • Χρειάζεται να τηρείτε τον χρόνο ζωής του κάθε φακού, δηλαδή ο μηνιαίος να χρησιμοποιείται ένα μήνα, ο ημερήσιος μία ημέρα, ο ετήσιος έναν χρόνο. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης.
  • Είναι σημαντικό να βγάζετε τους φακούς σας για λίγες ώρες μέσα στην ημέρα και να μην τους φοράτε συνεχόμενα και για πολλές ώρες. Βέβαια υπάρχουν φακοί των οποίων το υλικό κατασκευής επιτρέπει την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης τους, όπως οι φακοί σιλικόνης-υγρογέλης, όμως για να μπορεί να «αναπνέειι» ο κερατοειδής συνιστάται αποχή λίγες ώρες μέσα στην ημέρα ή κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα.

Και ποια είναι τα «όχι»;

 • Απαγορευτικό είναι να φοράτε τους φακούς επαφής σας ενώ κοιμάστε. Ο κερατοειδής με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να οξυγονωθεί καλά με αποτέλεσμα να υποστεί υποξία, δηλαδή παθολογική μείωση της οξυγόνωσης του. Επίσης σοβαρή συνέπεια αυτής της συνήθειας είναι και η δημιουργία έλκους, δηλαδή μικρής πληγής στην επιφάνεια του κερατοειδή η οποία μπορεί να επιμολυνθεί και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όραση σας.
  • Απαγορευτικό επίσης είναι να φοράτε τους φακούς επαφής σας όταν κάνετε μπάνιο στην θάλασσα ή στην πισίνα. Το νερό στις πισίνες, στα ποτάμια, στις λίμνες και στη θάλασσα φιλοξενεί μια αφθονία βακτηρίων, ιών και μικροοργανισμών, πολλά από τα οποία μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για τα μάτια, όπως η ακανθαμοιβάδα. Ακόμα και μικρές ποσότητες όπως πιτσίλισμα νερού μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις. Μία καλή λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ημερήσιους φακούς για την θάλασσα, αφού έχουν το πλεονέκτημα της ημερήσιας αλλαγής τους.
  • Μην χρησιμοποιείται την θήκη άλλων χρηστών φακών επαφής παρά μόνο την δική σας.
  • Εάν οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε κόψιμο, πόνο , υπερβολική ενόχληση σαν τσούξιμο ή κάψιμο οπωσδήποτε αφαιρέστε έγκαιρα τον φακό σας και επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο.
  • Είναι σημαντικό να μην φοράτε τους φακούς επαφής σας εάν βρίσκεστε σε χώρο με πολύ σκόνη.
  • Εάν έχετε την υποψία ότι ο φακός σας μπορεί να έχει σκιστεί, ή ενώ τον φοράτε σας ενοχλεί αρκετά τότε πετάξτε τον και χρησιμοποιείστε καινούριο.
  • Απαγορευτικό είναι να φοράτε τους φακούς εάν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, εάν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του υγρού, τότε προμηθευτείτε
  ένα καινούριο και πετάξτε το παλιό.

Με αυτούς τους απλούς κανόνες υγιεινής προφυλάσσετε τον εαυτό σας και τα μάτια σας! Μην ξεχνάτε πως, όση άνεση και ευκολία προσφέρουν οι φακοί, τόσο μπορεί να αποβούν καταστρεπτικοί για την όραση σας εάν δεν χρησιμοποιούνται με σύνεση!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Νουντλς με μπρόκολο κατά του καρκίνου

Το μπροκολο περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο και υψηλή συγκέντρωση βιταμινών. Επωφεληθείτε από όλα αυτά με μια γευστική συνταγή...

Ουρική αρθρίτιδα: 4 είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

Όταν καμιά φορά σας πιάνει ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας στο πόδι, είναι ανυπόφορος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να τον αποφύγετε.

Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την Αντισύλληψη

Ποιες είναι οι κυριότερες μέθοδοι αντισύλληψης και με ποια κριτήρια θα επιλέξετε εκείνη την μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς;