Πώς θα καταλάβουμε ότι “κάτι δεν πάει καλά” με τις ορμόνες μας;

Οι ορμόνες είναι οι αγγελιοφόροι του ανθρώπινου οργανισμού. Διατηρούν όλες τις λειτουργίες του σε ισορροπία με ένα «μαγικό τρόπο».

Η διαταραχή της ισορροπίας τους μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη διάθεση, το βάρος μας και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Όπως επισημαίνει η Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Μαρία Μ. Προκοπίου, MD, MSc, ( http://www.mariaprokopiou.gr/ ) τα πέντε συμπτώματα που ακολουθούν δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες μας και θα πρέπει να μας οδηγήσουν για περαιτέρω έλεγχο στον ενδοκρινολόγο.

  1. Έλλειψη ενέργειας και Κόπωση.  Οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας και κυρίως ο υποθυρεοειδισμός είναι η συνηθέστερη αιτία κόπωσης. Ωστόσο, και ο υπερθυρεοειδισμός σε κάποιες παραμελημένες περιπτώσεις και η θυρεοειδίτιδα De Quervain μπορούν να αποτελέσουν τα αίτια έλλειψης ενέργειας. Εκτός, από τον θυρεοειδή αίτιο κόπωσης μπορεί να είναι η μειωμένη παραγωγή κορτιζόλης, αυξητικής ορμόνης, οι διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου αλλά και ο απορρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης.
  2. Έντονη τριχόπτωση.  Οι ορμονικές διαταραχές «απεικονίζονται» με ιδιαίτερη «ένταση» στο πρόσωπο, στο σώμα και συχνά αφορούν διαταραχές της τριχοφυΐας.  Τριχόπτωση μπορεί να δει κανείς στον υποθυρεοειδισμό αλλά και στον υπερθυρεοειδισμό. Επιπλέον, η υπερπαραγωγή κορτιζόλης αλλά και ανδρογόνων συνδυάζεται με εμφάνιση ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας. Τέλος, σε κάποιες ενδοκρινολογικές διαταραχές όπως η έλλειψη κορτιζόλης βλέπουμε απώλεια των τριχών από τις μασχάλες και τη περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  3. Διαταραχές περιόδου. Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ορμονικές διαταραχές. Οι γυναικείες ορμόνες παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στη διάρκεια ενός μήνα και μπορούν να συμπαρασύρουν στη διακύμανση αυτή και άλλες ορμόνες ή να επηρεαστούν από αυτές.  Διαταραχές της περιόδου εμφανίζονται σε υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμο, υπερ- ή υπό-κορτιζολαιμία και η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων όπως στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  4. Η δυσκολία σύλληψης. Ένα σημαντικό ποσοστό των ζευγαριών, περίπου το 15%, αντιμετωπίζει αυτό που ακούμε πολύ συχνά γύρω μας: την υπογονιμότητα. Η διαταραχή των ορμονών και πιο  συγκεκριμένα, η υπερπρολακτιναιμία, ο υποθυρεοεισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, η υπο-ή υπερ- κορτιζολαιμία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο υπογοναδοτροφικός υπογοναδισμός, η παχυσαρκία είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία της σύλληψης.
  5. Η ακμή ενηλίκων.  Η εμφάνιση ακμής στην ενήλικη ζωή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συχνά τις γυναίκες. Αν και ο δερματολόγος είναι αυτός που καλείται να δώσει λύση συχνά η αιτία βρίσκεται στη διαταραχή των ορμονών. Η αυξημένη λήψη από το στόμα ή ενδογενής παραγωγή γλυκοκορτικοειδών αποτελεί αίτιο εμφάνισης ακμής, που κατανέμεται κατά μήκος του άνω κορμού, τα εγγύτερα άνω άκρα, το λαιμό και το πρόσωπο. Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων, επίσης είναι συχνή αιτία εμφάνισης ακμής (πρόσωπο, πηγούνι, πλάτη). Πιθανά στα πλαίσια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή συγγενούς υπερπλασίας επινεφριδίων. Θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην περίσσεια ανδρογόνων σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή. Ιδιαίτερα σε εκείνους  των οποίων η ακμή φαίνεται να είναι ανθεκτική στις συμβατικές θεραπείες ή στην υποτροπή μετά από θεραπεία με ισοτρετινοΐνη.

Επιπλέον,  οι διαταραχές του ορμονικού συστήματος μπορεί να  έχουν ως αποτέλεσμα συναισθηματικές μεταπτώσεις, άγχος, εκνευρισμό, ταχυκαρδίες και εφιδρώσεις αλλά και διαταραχές του ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή πρόσληψης βάρους, η κατανάλωση ιωδιούχου αλατιού που προμηθεύει ιώδιο στο θυρεοειδή. Ο καλός ύπνος χωρίς αναμμένα φώτα, η συστηματική αλλά όχι υπερβολική άσκηση. Είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες»: Διαδραστικό webinar του ΕΛ.Ι.ΚΑΡΔ.ΜΕΤ. 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Μεταβολισμού διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια & Συννοσηρότητες», με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.

Θεσσαλονίκη: Δράση προαγωγής υγείας για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής

Το τμήμα Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά και το Δημοτικό Πολυϊατρείο του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης συνδιοργανώνουν δράση με τους Γιατρούς του Κόσμου, με στόχο την πρόληψη της μαθητικής διαρροής και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Καμπάνια ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πραγματοποιεί πανελλήνια Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών-ασθενών, με δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας.