Τατουάζ: είναι ασφαλές κατά την εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη είναι μια ευαίσθητη περίοδος, κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Κατά συνέπεια, η απόφασή της να κάνει τατουάζ ενόσω κυοφορεί, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ασφαλής επιλογή.

Μέχρι σήμερα, λίγες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με την ασφάλεια των χρωμάτων του δέρματος, που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ, κατά τη διάρκεια της κύησης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, είναι πιθανό οι χημικές αυτές ουσίες να μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του βρέφους κατά την διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι άγνωστοι, όπως είναι και οποιεσδήποτε επιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο μωρό κατά τη διάρκεια του υπολοίπου της εγκυμοσύνης.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τατουάζ (ή και αργότερα), μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί γιατροί (και δερματοστίκτες) συνιστούν την αποφυγή του σε γυναίκες που κυοφορούν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα της γυναίκας αλλάζει με απρόβλεπτους τρόπους. Η υφή των μαλλιών της, η αίσθηση της όσφρησής της και η ευαισθησία του δέρματός της μπορεί να είναι διαφορετικά από ό, τι ήταν πριν από την εγκυμοσύνη. Ακόμα κι αν είχε κάνει τατουάζ χωρίς πρόβλημα πριν μείνει έγκυος, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει αν αυτή τη φορά θα παρουσιάσει κάποια αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να είναι από ήπια έως απειλητική για τη ζωή της.

Λοιμώξεις από ιούς

Μια άλλη ανησυχία των γιατρών είναι ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου ιού, όπως η ηπατίτιδα Β και ο HIV. Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, συνιστάται στις γυναίκες να κάνουν το τατουάζ τους αφού γεννήσουν.

Κίνδυνος κατά την επισκληρίδειο

Ορισμένοι αναισθησιολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τα τατουάζ στη μέση, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατά την εφαρμογή της επισκληριδίου  αναισθησίας, να μεταφερθεί μέσω της βελόνας χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, ωστόσο, έχουν γίνει πολύ λίγες σχετικές μελέτες και καμία από αυτές δεν έχει βρει πειστικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.

Tips

  • Συζητήστε τους προβληματισμούς σας με τον  μαιευτήρα σας και τον δερματοστίκτη που έχετε επιλέξει.
  • Αν τελικά αποφασίσετε να το κάνετε, φροντίστε να γίνει σε οργανωμένο εργαστήριο, που τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
  • Θυμηθείτε ότι η εγκυμοσύνη θα τεντώσει το δέρμα σας, οπότε επιλέξτε την περιοχή για το τατουάζ σας αναλόγως.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αιφνίδια και είναι δυνατόν να υποχωρήσουν ακόμη και χωρίς θεραπεία μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.