Τελικά φέρνουν τα χρήματα την ευτυχία;

Είναι τα  χρήματα το μυστικό της ευτυχίας για τους ανθρώπους; Ή μήπως το χρήμα δεν φέρνει τελικά την ευτυχία;

Το ερώτημα « τι φέρνει μεγαλύτερη ευτυχία στον άνθρωπο» έχει απασχολήσει πολλές φορές τους επιστήμονες. Παλαιότερη έρευνα που έγινε σε 44 χώρες από το Pew Research Center γύρω από το τι είναι αυτό μπορεί να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας για τον άνθρωπο είναι η οικογένεια. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι η οικογένεια και η ισχυρή και στενή σχέση με τους άλλους  επενεργούν θετικά στην ψυχική μας υγεία και στην ευτυχία μας.

Μια  πρόσφατη Αμερικανική μελέτη θέλησε να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στα χρήματα και την ευτυχία, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το εισόδημα στην ζωή των ανθρώπων.

Εμπνευστής της μελέτης είναι ο Dr. Matthew Killingsworth,  συνεργάτης του Penn’s Wharton School και μελετητής της ανθρώπινης ευτυχίας. Ο Dr. Killingsworth συνέλεξε 1.725.994 συνεντεύξεις από 33.391 επαγγελματικά αποκατεστημένους Αμερικανούς, ηλικίας 18 έως 65 ετών. Οι συμμετέχοντες, μέσα από την εφαρμογή Track Your Happiness  (Κατάγραψε την Ευτυχία σου), αξιολογούσαν, σε τυχαίες στιγμές μέσα στην ημέρα, το αίσθημα ευτυχίας, με επιλογές από «πολύ άσχημα» έως «πολύ καλά» για το ερώτημα «Πώς αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή;», και από «καθόλου» έως «υπερβολικά πολύ» για το ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαι από τη ζωή σου;».

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες που ήταν επικεντρωμένες αποκλειστικά στην αποτίμηση της συνολικής ευτυχίας, η  μέθοδος του Dr. Killingsworth συνδύασε την αξιολόγηση με τη βίωση της ευημερίας. Συνεκτιμώντας και δευτερεύοντες δείκτες  αξιολόγησης της βιωμένης και εκτιμώμενης ευτυχίας, ο Dr. Killingsworth και η ομάδα του μέτρησαν το μέσο επίπεδο ευτυχίας για κάθε συμμετέχοντα καθώς και το πώς σχετίζεται με το εισόδημά του.

Σύμφωνα με τον Dr. Killingsworth, η μελέτη έδειξε ότι τα χρήματα πράγματι επηρεάζουν το αίσθημα ευτυχίας στον άνθρωπο. Σε αντίθεση μάλιστα με παλαιότερη έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα πως η ευτυχία στον άνθρωπο επιτυγχάνεται με … 75.000 δολάρια το χρόνο (ή 62.000  ευρώ), τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ακόμη και ένα δολάριο παραπάνω στο εισόδημα κάνει τη διαφορά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια γραμμική σχέση ανάμεσα σε εισόδημα και αίσθημα ευτυχίας, η οποία μάλιστα δεν έφτασε σε σημείο καμπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως η αναλογία ευτυχίας – εισοδήματος ήταν κοινή σε κάθε εισοδηματική ομάδα.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα διαπίστωση της μελέτης ήταν πως το υψηλό εισόδημα είναι σαν «ένα νόμισμα με δύο όψεις» καθώς παρουσιάζει τόσο θετικές όσο και αρνητικές προεκτάσεις. Όπως επισημαίνει ο Dr. Killingsworth « πράγματι, όσοι έχουν μεγαλύτερες χρηματικές απολαβές είναι εν μέρει πιο ευτυχείς συγκριτικά με τους βιοπαλαιστές, χάρη στην αυτονομία και το αίσθημα ελέγχου που τους προσφέρει η οικονομική τους ανεξαρτησία. Ωστόσο, αν και τα χρήματα επιτρέπουν το αίσθημα ευτυχίας, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν χρήματα και επιτυχία συμπορεύονται. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερα εισοδήματα εργάζονταν περισσότερες ώρες και ένιωθαν μεγαλύτερη την πίεση του χρόνου».

Τα δεδομένα της μελέτης αποδεικνύουν πως τα χρήματα, πράγματι, βοηθούν στην επίλυση ορισμένων προβλημάτων, τα οποία συνήθως αγχώνουν τους ανθρώπους και τους κάνουν να νιώθουν δυστυχισμένοι, ωστόσο  το εισόδημα δεν είναι τελικά παρά ένας παράγοντας που καθορίζει μερικώς μόνο την ευτυχία.  Ακόμα κι αν τα χρήματα φαίνεται ότι κάνουν πολλούς ανθρώπους ευτυχισμένους, δεν είναι η “μαγική” λύση για όλα τα προβλήματα της ζωής

«Το χρήμα δεν είναι το παν. Οι άνθρωποι ταυτίζουν το χρήμα με την ευζωία, ωστόσο αποτελεί μία μοναχά από τις πολλές παραμέτρους που μπορούν να ελέγξουν στην ζωή τους» καταλήγει ο Dr. Killingsworth .

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο  Proceedings of the National Academy of Sciences.                                                                                                                 https://www.pnas.org/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Dentist Pass: δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για 700.000 παιδιά

Ξεκινά μετά το Πάσχα η δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα σε παιδιά ηλικίας από 6 ως 12 ετών μέσω του Dentist Pass.

 Λόξυγκας: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Είναι ενοχλητικός και τις περισσότερες φορές μας προκαλεί αμηχανία. Όμως μπορεί να είναι και «καμπανάκι» για κάποιο πρόβλημα στον οργανισμό.

Βασικές πρώτες βοήθειες για να βοηθήσετε κάποιον που «πνίγεται» 

Η πνιγμονή είναι μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από τους παρευρισκόμενους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.