Η μεγάλη συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

“Για τον χώρο της υγείας είναι μεγάλη η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης”, ανέφερε ο Δ. Αναγνωστόπουλος στο πλαίσιο του  22ου συνεδρίου HEALTHWORLD

Στα βοηθήματα που δίνονται στο πολίτη για να μπορεί να εξυπηρετηθεί στα θέματα υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Διαμορφώνοντας το σύστημα υγείας με βάση την αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων». Ειδικότερα, μίλησε για την «εύπιστη εφαρμογή, το myHealthapp» όπου «μπαίνει κάποιος εκεί και βλέπει ο ίδιος, τα παιδιά τής οικογένειας, τις συνταγές που έχουν περαστεί και τα αποτέλεσμα των εξετάσεων. Το myHealth app είναι μια καινοτομία η οποία επέτρεψε κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία ο κ. Αναγνωστόπολους τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καινοτομήσει προβλέποντας ειδική χρήση αλγορίθμων οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται και να επικυρώνεται η χρήση τους σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση, την επεξεργασία δεδομένων». «Για τον χώρο της υγείας είναι μεγάλη η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλινικών περιστατικών, την έρευνα στην βιοιατρική, στον τομέα της δημόσιας υγείας. Αυτές οι χρήσεις όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από τον αντίστοιχο έλεγχο του πώς ”τρέχουν” αυτοί οι αλγόριθμοι, πάνω σε ποια δεδομένα και γνωρίζοντας τους κινδύνους όπως η κακή χρήση, είτε να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο».

Στο ερώτημα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στην αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων και πόσο σημαντικά είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι «τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά προκειμένου να κάνουμε οποιαδήποτε επεξεργασία, ανάλυση σε προσωπικό ή όχι επίπεδο για να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της διαλειτουργικότητας. «Δεν είναι προφανές, μπορέσαμε και το κάναμε τα τελευταία χρόνια γιατί πετύχαμε στην προσπάθεια που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο χωρίς να ταλαιπωρείται και να προσκομίσει έγγραφα. Παρέχεται η σχετική πληροφόρηση μόνο σε αυτόν που χρειάζεται να την λάβει και για έναν συγκεκριμένο σκοπό, λαμβάνει ένας φορέας μια πληροφόρηση για έναν συγκεκριμένο σκοπό, δεν διατηρούνται τα δεδομένα αυτά πουθενά ενδιάμεσα παρά μόνο στον τελευταίο παραλήπτη, ο οποίος δεν παραλαμβάνει τίποτε παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζεται και πάντα με την συναίνεση του πολίτη».

Στην συνέχεια η Zoi Kolitsi, Digital Health Policy and Strategy Lead The European Institute for Innovation Through Health Data (i-HD), εξήγησε τον ρόλο και τη δράση του εν λόγω ινστιτούτου λέγοντας ότι «δρούμε καταλυτικά σε ό,τι χρειάζεται για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την πληροφορία. Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προσανατολισμένη σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα που η υγεία θα είναι διασυνδεδεμένη από το νοσοκομείο μέχρι το σπίτι, θα ακολουθεί τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και θα γίνεται χρήση δεδομένων σε όλο το εύρος του συστήματος υγείας». Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Kolitsi «για να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα των ασθενών θα πρέπει να υπάρξει η τυποποίηση» και προσέθεσε ότι «σε εθνικό επίπεδο γίνεται η διασύνδεση των δεδομένων με τους ιατρικόυς φακέλους, μητρώα κλπ. Αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονται με τον ίδιο ενιαίο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν πολύτιμη πηγή δεδομένων για ερευνητές και καινοτόμες ιδέες». Ωστόσο η κυρία Kolitsi έθιξε το θέμα εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες υγείας κάνοντας αναφορά σε ένα πρότυπο ISO, «δημιουργεί ένα label αντίστοιχο με το ενεργειακό label, αυτήν την στιγμή υπάρχει για εφαρμογές, είναι επεκτάσιμο σε άλλες τεχνολογίες και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει όλο το πλαίσιο πιστοποίησης ώστε να λειτουργήσει πιλοτικά. Είναι ακόμη μια οπτική γωνία της αναγκαίας εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργήσουμε». Επιεσήμανε μάλιστα ότι «πρέπει να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη σε ένα άλλο επίπεδο, όπως έχοντας μια Αρχή η οποία εκπονεί και δημοσιοποιεί τις νόμιμες και αποδεκτές χρήσεις των δεδομένων υγείας και δημιουργώντας περιβάλλοντα στα οποία θα υπάρχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα από φορείς οι οποίοι έχουν εγκριθεί, θα εκταμιεύουν τις πληροφορίες που θα παίρνουν και στη συνέχεια ο ασθενής θα μπορεί να ενημερώνεται για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα, τι έρευνες χρηματοδοτήθηκαν κτλ. Η εμπιστοσύνη φεύγει από τη σχέση one to one για αυτό και πρέπει να έχουμε φορείς και Αρχές οι οποίες θα είναι έμπιστες, μαζί με εμάς να διαπραγματεύονται τους τρόπους χρήσης και να υπάρχουν αυστηρές ποινές σε περιπτώσεις παραβίασης».

Από την πλευρά της η Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Διεύθυνση Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), υπογράμμισε ότι «ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος είναι το κεντρικό σημείο της ηλεκτρονικής υγείας. Ενημερώνεται από όλα τα συστήματα και στο κομμάτι τής δημόσιας και της ιδιωτικής υγείας, έχει ψηφιακά αποθετήρια, όλα τα εργαστηριακά αποτέλεσμα καταχωρούνται σε ψηφιακό αποθετήριο του φακέλου και μπορεί ο πολίτης μέσα από το myHealth app να δει τα δεδομένα του. Ο ηλεκτρονικός ατομικός φάκελος υγείας περιλαμβάνει όλη την ιατρική πληροφορία, από όλα τα συστήματα των νοσοκομείων, των διαγνωστικών ιατρείων, τους θεράποντες ιατρούς και διαλειτουργεί με όλα τα συστήματα». Μάλιστα η κυρία Φωτιάδου τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2025 το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά στην πρωτογενή χρήση των δεδομένων είναι η ανταλλαγή μεταξύ των χωρών της ΕΕ των εργαστηριακών εξετάσεων, των εξιτηρίων νοσοκομείων, απεικονιστικών εξετάσεων κ.ά. Παράλληλα ανέφερε ότι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση κάθε μήνα καταχωρούνται περισσότερα από 7 εκατ. συνταγές φαρμάκων, περισσότερα από 3 εκατ. παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, εξυπηρετούνται περισσότερα από 3 εκατ. ασθενείς, ενώ συμπλήρωσε ότι τα οφέλη από την αξιοποίηση των δεδομένων υγείας είναι μεταξύ άλλων η καλύτερη διαχείριση της υγείας του ασθενή, η δυνατότητα κλινικής έρευνας, καινοτομίας.

Τέλος, η Τζούλια Πουρναρά, εταίρος EY Law Πλατής-Αναστασιάδης & Συνεργάτες Δικηγορική, επισήμανε ότι «είναι η εποχή των δεδομένων», ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικοί παράγοντες η διασύνδεση, η διαλειτουργικότητα, η ασφάλεια, η αξιοπιστία, αξιολόγηση και πρόσβαση. «Αυτές οι λέξεις είναι οι στόχοι αλλά και εκεί όπου υπάρχουν τα προβλήματα». Έκανε λόγο για ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης της παροχής υγείας, σημειώνοντας ότι το «θέμα είναι όμως όταν συλλέξουμε τα δεδομένα τι μπορούμε να κάνουμε για να δημιουργήσουμε καλύτερες θεραπείες, καινοτομία, μεγαλύτερη πρόσβαση» ενώ προσέθεσε ότι ο τομέας υγείας είναι ο πρώτος χώρος που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει data space.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου – Video δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos και https://we.tl/SG16Qml4bD

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.