Α. Μαζαράκης: «Το στίγμα και οι διακρίσεις παραμένουν βαρίδια για τα οροθετικά άτομα»

Συνέντευξη με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας – Θετική Φωνή (Positive Voice) κ. Ανδρέα Μαζαράκη.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία της Θετικής Φωνής;

Η Θετική Φωνή ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. Όραμα της Θετικής Φωνής είναι να διασφαλισθούν και στην Ελλάδα όλες αυτές οι προϋποθέσεις που θέτει  ο Οργανισμός  Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για το τέλος της επιδημίας του HIV/AIDS μέχρι και το 2030.

Οι ενέργειες της Θετικής Φωνής επικεντρώνονται:

-στην εξασφάλιση καλύτερων πρακτικών πρόληψης και ενημέρωσης για τον HIV,

-στις υπηρεσίες περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS αλλά και των ευάλωτων στον HIV κοινωνικών ομάδων όπως είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ), οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών (ΧΕΝ), τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, οι φυλακισμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες,

-στην κοινωνική αποδοχή, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη των ομάδων αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι έρχονται σε επικοινωνία με τη Θετική Φωνή;

Ο συχνότερος λόγος επικοινωνίας με τους ανθρώπους της Θετικής Φωνής είναι οι πρώτες ερωτήσεις που δημιουργούνται μετά από μια πρόσφατη θετική διάγνωση στον HIV.

«Και τώρα τι;»,  «Πως θα είναι η ζωή μου;», «Τι πρέπει να κάνω;», «Πρέπει να το πω και σε ποιους;». Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι τα πρώτα που απασχολούν τους ανθρώπους μετά τη διάγνωση και οι απαντήσεις από ομότιμους είναι το λιγότερο η πρώτη ενδυνάμωση που έχουν ανάγκη.

Όμως οι άνθρωποι της Θετικής Φωνής είναι εκεί για όποιον ή όποια αντιμετωπίζει πρόβλημα διάκρισης ή αποκλεισμού ανεξάρτητα από το HIV status του και είναι χρήστης ενέσιμων ναρκωτικών, είναι εργαζόμενη ή εργαζόμενος στο σεξ, είναι φυλακισμένος ή φυλακισμένη. Κάθε διάκριση και αποκλεισμός οδηγεί σε δυσκολότερη πρόσβαση στη διάγνωση του HIV και στη θεραπεία.

-Πως επηρεάζει η διάγνωση την ζωή των οροθετικών; 

Κάθε θετική διάγνωση στον HIV αποτελεί μια νέα κατάσταση για κάθε άνθρωπο. Η επιστήμη έχει καταφέρει να μετατρέψει πλέον την HIV λοίμωξη από καταληκτική νόσο σε μια χρόνια διαχειρίσιμη κατάσταση.To οροθετικό στον HIV άτομο έχει να διαχειρισθεί το στίγμα που ακόμη δυστυχώς καλά κρατεί.

Σε έρευνα κοινής γνώμης για τις απόψεις και στάσεις για την HIV λοίμωξη που έγινε τον Οκτώβρη του 2021 από την εταιρεία Gilead και την Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS βρέθηκε ότι το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί το HIV/AIDS επικίνδυνη νόσο, το 29% απάντησε ότι τα άτομα που ζουν με τον HIV αποτελούν κίνδυνο για τη κοινωνία. Το 20-25% δεν θα ξεκινούσαν φιλία/δε θα νοίκιαζαν σπίτι/δεν θα καθόταν δίπλα σε έναν οροθετικό! Το 68% δε θα σύναπταν κάποια σχέση με οροθετικό στον HIV άτομο.

Το εσωτερικευμένο στίγμα και η συχνότητα κατάθλιψης επίσης επηρεάζει τη ζωή ενός οροθετικού ατόμου.

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας και του φιλικού περιβάλλοντος;

Πολύ συχνά λέμε ότι η αποδοχή και η στήριξη από την οικογένεια, από τον/την σύντροφο και το φιλικό περιβάλλον του ατόμου που ζει με τον HIN είναι το καλύτερο φάρμακο που δεν έχει παραχθεί από τη φαρμακοβιομηχανία και την επιστήμη.

-Γιατί εξακολουθεί να υφίσταται το στίγμα; Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;

Η ύπαρξη του στίγματος δεν είναι θέμα μόνο γνώσης. Είναι και θέμα συμπεριφοράς. Ο HIV πλήττει κυρίως ομάδες ανθρώπων που υφίστανται δυσκολίες αποδοχής, διακρίσεις και στιγματισμό. Στη περίπτωση αυτή ο HIV/AIDS λειτούργησε από τη πρώτη στιγμή και σαν ηθικό κακό.

Η ομοφοβία/τρανσφοβία, ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών η ποινικοποίηση της εργασίας στο σεξ αποτελούν το καλύτερο υπόβαθρο που καλλιεργεί το στίγμα και το συντηρεί.

-Πιστεύετε ότι, σε σχέση με το παρελθόν, η ζωή με HIV είναι ευκολότερη σήμερα;

Σίγουρα τα επιτεύγματα της επιστήμης, οι σύγχρονες αντιρετροϊκές θεραπείες έχουν κάνει τη ζωή των οροθετικών στον  HIV ατόμων ευκολότερη και με προοπτικές όπως όλων των άλλων ανθρώπων. Όμως τα στίγμα και οι διακρίσεις όσο και αν  έχουν γίνει βήματα παραμένουν βαρίδια  που ακόμη δυσκολεύουν τη ζωή των ανθρώπων.

-Γιατί είναι αναγκαία σε ένα άτομο που μαθαίνει ότι ζει με τον HIV η ψυχική στήριξη; Υπάρχουν καταρτισμένοι ειδικοί στο τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης για τα άτομα που ζουν με HIV;

Όπως ήδη σας είπα, η ανακοίνωση της οροθετικότητας στον HIV είναι μια νέα κατάσταση για τη ζωή κάθε ατόμου. Όσο και αν η HIV λοίμωξη δεν είναι απειλητική για τη ζωή η νέα κατάσταση απαιτεί μια ισόβια φαρμακευτική αγωγή, απαιτεί μια διαχείριση. Οι καταρτισμένοι ειδικοί στο τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης είναι σίγουρα πολύ σημαντικοί και χρήσιμοι για το οροθετικό άτομο.

-Επικοινωνούν μαζί σας και άνθρωποι που ανησυχούν επειδή κάποιος δικός τους ζει με HIV;

Ναι επικοινωνούν και συνήθως το κάνουν όταν η πρόσφατη διάγνωση εμποδίζει, συναισθηματικά, τα οροθετικά άτομα να επικοινωνήσουν αυτά μαζί μας.

-Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση του HIV; Που μπορεί κάποιος να εξεταστεί δωρεάν για HIV;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική. Κάποιος/α που θα διαγνωσθεί έγκαιρα θα μπει έγκαιρα σε θεραπεία και αυτό αποτελεί σημαντικό και  για την υγεία του ατόμου αλλά και για το σπάσιμο της αλυσίδας της μετάδοσης.

Ως Θετική Φωνή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του Τεστ και εδώ και 10 χρόνια λειτουργούμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα Checkpoint που είναι μη κλινικές δομές εξέτασης με τη μέθοδο του γρήγορου Τεστ στον HIV που γίνεται δωρεάν και ανώνυμα.  Για περισσότερες πληροφορίες σας παραθέτω το link του site  των Checkpoint  (https://mycheckpoint.gr/ ).Το site δίνει πληροφορίες σε 5 ακόμη  γλώσσες εκτός των ελληνικών.

Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος  https://positivevoice.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.