spot_imgspot_img

Ο θηλασμός προστατεύει και από την επιλόχεια κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην οποία συνεργάστηκαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, του Queen Mary στο Λονδίνο και του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης στην Ισπανία, οι γυναίκες που επιλέγουν να ΜΗ θηλάσουν το μωρό τους, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας δεδομένα από 14.000 νέες μητέρες, εστιάζοντας στην επίδραση που έχει ο θηλασμός στην ψυχική υγεία αυτών των γυναικών, με επίκεντρο την επιλόχεια κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι γυναίκες δεν θηλάζουν «χάνουν» σημαντικές ορμόνες, οι οποίες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την διάθεση, το συναίσθημα, και το άγχος της μητέρας, καθώς και το επίπεδο φροντίδας που παρέχει στο βρέφος της. Οι μητέρες που θηλάζουν το μωρό τους παρουσιάζουν λιγότερο άγχος, καλύτερη ψυχική διάθεση, βραδείς καρδιακούς παλμούς και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του stress) στο αίμα τους. Από την άλλη, η διακοπή του θηλασμού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αύξηση του άγχους και εκδήλωση επιλόχειας κατάθλιψης.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης, εκδηλώνεται λίγο μετά τον τοκετό και επηρεάζει περίπου το 15% – 25% των γυναικών. Τα κύρια συμπτώματά της είναι η θλίψη, το άγχος, το κλάμα, η συναισθηματική αστάθεια, η έλλειψη συγκέντρωσης, η έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, οι διαταραχές ύπνου, συχνοί και έντονοι πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας. Εκτιμάται ότι μία στις επτά νέες μαμάδες υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, σε διάστημα 14 εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Οι επιστήμονες για να αξιολογήσουν τα επίπεδα κατάθλιψης των γυναικών αυτών χρησιμοποίησαν την Κλίμακα Μεταγεννητικής Κατάθλιψης του Εδιμβούργου, στις 18 και 32 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια στους 8, 18 και 33 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Maternal and Child Health», οι νέες μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Οι μητέρες που πάντοτε επιθυμούσαν να θηλάσουν και οι οποίες κατόρθωσαν να το πραγματοποιήσουν διατρέχουν επίσης 50% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με εκείνες που αποφασίζουν να μη θηλάσουν το παιδί τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι στην πραγματικότητα εκείνες που επιθυμούσαν να θηλάσουν αλλά δεν μπόρεσαν να το πράξουν, για παράδειγμα λόγω έλλειψης γάλακτος. Οι γυναίκες αυτές έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από επιλόχεια κατάθλιψη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν επιθυμούσαν να θηλάσουν. Επομένως, εντοπίστηκε άμεση σχέση μεταξύ της επιθυμίας για θηλασμό, της σκοπιμότητας και του κινδύνου επιλόχειας κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την Δρα Μαρία Ιακώβου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, « ο θηλασμός φαίνεται να προσφέρει πολλά προστατευτικά οφέλη για τη μητέρα. Ωστόσο υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που ενώ ήθελαν τελικά δεν κατάφεραν να θηλάσουν και οι οποίες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Χρειάζεται επομένως να δοθεί μεγάλη υποστήριξη σε αυτές τις γυναίκες καθώς και να παρακολουθούνται στενά από ειδικούς».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης