spot_imgspot_img

Τα οφέλη της τηλεψυχιατρικής στον τομέα της ψυχικής υγείας

Η Τηλεψυχιατρική είναι επίσημος κλάδος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Εφαρμόζεται από πιστοποιημένο ειδικό Ψυχίατρο, τα στοιχεία του οποίου οφείλουν να είναι άμεσα προσβάσιμα στον ασθενή που βρίσκεται σε απόσταση. Είναι ιατρική πράξη και ως τέτοια διέπεται από το ιατρικό απόρρητο ανάμεσα στο γιατρό και τον ασθενή, το οποίο είναι ευθύνη του γιατρού να το διασφαλίσει.

Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση της τηλεψυχιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο έγινε το 1950, αλλά η ευρεία εξάπλωσή της πραγματοποιήθηκε  το 1990, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα δίκτυα ψηφιακής τηλεφωνίας. Από τότε χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μια ποικιλία πλαισίων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, τα τμήματα επειγόντων των γενικών νοσοκομείων και τις φυλακές. Στην Ελλάδα, καθιερώθηκε το 2002, με πρωτοβουλία της ΚΛΙΜΑΚΑΣ που έθεσε σε εφαρμογή το πρώτο πρόγραμμα Τηλεψυχιατρικής, εγκαινιάζοντας έναν εναλλακτικό και σύγχρονο τρόπο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η Τηλεψυχιατρική είναι το ίδιο αποτελεσματική με την πρόσωπο με πρόσωπο άσκηση της Ψυχιατρικής. Η Τηλεψυχιατρική απευθύνεται σε όσους επιθυμούν μια τέτοιου είδους ψυχοθεραπευτική διαδικασία και επίσης σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές ψυχικής υγείας στον τόπο διαμονής τους. Απευθύνεται επίσης σε όσους είναι καθηλωμένοι στο σπίτι χωρίς δυνατότητα φυσικής παρουσίας σε ιατρεία ή δομές και σε όσους διαμένουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να μιλούν στη μητρική τους γλώσσα.

Η Τηλεψυχιατρική δεν ενδείκνυται για έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις με ασθενείς που χρήζουν εντατικής φροντίδας όπως νοσηλεία σε κάποια ψυχιατρική κλινική ή σε άτομα που παρουσιάζουν αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα οφέλη της τηλεψυχιατρικής

  • Οικονομικοί παράγοντες: Η τηλεϊατρική μπορεί να μειώσει τα κόστη της ψυχικής υγείας παρέχοντας ένα πιο οικονομικό πλαίσιο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών.
  • Γεωγραφική τοποθεσία: Η τηλεψυχιατρική είναι διαθέσιμη σε οποιαδήποτε τοποθεσία στην οποία υπάρχει διαδικτυακή σύνδεση. Οι απομακρυσμένες περιοχές έχουν ελλείψεις όσον αφορά τομείς υγειονομικής περίθαλψης συμπεριλαμβανομένου και της τηλεψυχιατρικής.
  • Στίγμα: Το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία αποθαρρύνει συχνά τον ασθενή να ζητήσει βοήθεια.  Η τηλεϊατρική μπορεί να κάνει την φροντίδα προσβάσιμη σε άτομα που ίσως δεν αισθάνονται άνετα στο να επισκεφτούν το γραφείο κάποιου ψυχιάτρου. Κάποιες ομάδες ασθενών είναι επίσης πιο πιθανόν να ανοιχτούν περισσότερο όταν επικοινωνούν ηλεκτρονικά παρά πρόσωπο με πρόσωπο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;