spot_imgspot_img

Δωρεάν έλεγχος για τη δυσθρεψία και τη σαρκοπενία των ηλικιωμένων

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των ηλικιωμένων στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα με την προάσπιση της σωστής διατροφής και την αντιμετώπιση των διαταραχών θρέψης (δυσθρεψία, σαρκοπενία), προσφέρει τη δυνατότητα προγραμματισμού δωρεάν ελέγχου της κατάστασης θρέψης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας από εξειδικευμένους Επαγγελματίες Υγείας. Επίσης, παρέχονται συμβουλές για τη βελτίωση των πιθανών διαταραχών της θρέψης.

Εάν αναγνωρίσατε σε εσάς ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο κάποια πιθανή ένδειξη δυσθρεψίας, όπως π.χ. ξαφνική απώλεια βάρους, αδυναμία στην κίνηση, εξάντληση, ή απώλεια όρεξης και επιθυμείτε να συμβουλευτείτε έναν Επαγγελματία Υγείας, επικοινωνήστε με την Ε.Γ.Γ.Ε.

Για προγραμματισμό ραντεβού και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε μέχρι και Παρασκευή 29/7/2022  και ώρες αυστηρά 10:00-16:00 στο 210 3840317 ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο email της Ε.Γ.Γ.Ε. hagg@gerontology.gr.

Τα ραντεβού θα πραγματοποιούνται είτε στα γραφεία της Ε.Γ.Γ.Ε. (στο κέντρο της Αθήνας), είτε στα γραφεία των επιστημόνων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σε ειδικές περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης των ενδιαφερομένων (κατόπιν κρίσεως της επιστημονικής ομάδας) ακόμη και στο σπίτι σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα περιστατικά εκτός Αττικής θα αξιολογούνται από τους ιατρούς και θα εξυπηρετούνται κατά περίπτωση με βάση τις δυνατότητες της επιστημονικής ομάδας.

Η υπηρεσία σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ!

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα δυσθρεψίας έχουν άνθρωποι που νοσούν ή έχουν χειρουργηθεί ή άτομα που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν λόγω ηλικίας.

Η πιο ισχυρή ένδειξη δυσθρεψίας είναι η ξαφνική απώλεια βάρους, που σε ποσοστά κυμαίνεται σε μεγαλύτερο από 5% μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών και από 10% σε ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών για ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών. Παρ’ όλα αυτά, η διάγνωση της δυσθρεψίας χρειάζεται να συνοδεύεται και από επί μέρους κριτήρια όπως για παράδειγμα η ύπαρξη φλεγμονής από πάθηση, η μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ή η μειωμένη πρόσληψη τροφής.

Η δυσθρεψία μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία του οργανισμού και φυσικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης (που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε σαρκοπενία, αδύναμο ανοσοποιητικό, αναιμία, ανορεξία, οστεοπόρωση, υπεργλυκαιμία). Σταδιακά, το άτομο που πάσχει από δυσθρεψία μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στην κίνηση, μειωμένη δύναμη και αντοχή, εξάντληση, σύγχυση στη σκέψη και δυσκολία συγκέντρωσης, ενώ γίνεται επιρρεπές σε πτώσεις.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;