spot_imgspot_img

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης

Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ώρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό. Όταν ο θρόμβος φθάσει στους πνεύμονες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και εγκατασταθεί στην πνευμονική αρτηρία, τότε προκαλείται πνευμονική εμβολή, που είναι η κύρια επιπλοκή της θρόμβωσης.

Είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία πολλές φορές δεν δίνει συμπτώματα και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στην Ελλάδα και 500.000 στην Ευρώπη.

Μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα βρήκε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από τέσσερις συνεχόμενες ώρες σχετίζεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων στο αίμα, σε σύγκριση με την παρακολούθηση λιγότερων των δυόμισι ωρών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ανέλυσε στοιχεία (μετα-ανάλυση) τριών ερευνών που αφορούσαν συνολικά 131.421 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, χωρίς ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από 5 έως 20 έτη, στη διάρκεια των οποίων οι 964 διαγνώστηκαν με φλεβική θρομβοεμβολή.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση για πολλές ώρες ( περισσότερες από 4 ώρες ) έχουν κατά μέσο όρο 1,35 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν θρομβοεμβολή, σε σχέση με όσους βλέπουν σπάνια τηλεόραση ή ποτέ. Σύμφωνα με τους ερευνητές « οι παρατεταμένες περίοδοι παρακολούθησης είναι αναγκαίο να διακόπτονται με διαστήματα κινητικότητας, έτσι ώστε να συνεχίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Αν πρόκειται να δείτε πολλή τηλεόραση, τουλάχιστον να το κάνετε με διαλείμματα ενδιάμεσα. Να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να κάνετε κάποια άλλη άσκηση. Και να αποφεύγετε να συνδυάζετε την τηλεόραση με ανθυγιεινά σνακ».

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σετόρ Κουνούτσορ « άσχετα με τη σωματική δραστηριότητά σας, το βάρος, την ηλικία και το φύλο σας, η παρακολούθηση πολλών ωρών τηλεόρασης αποτελεί μια επικίνδυνη δραστηριότητα, όσον αφορά την ανάπτυξη θρόμβων στο αίμα. Η ακινησία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη φλεβική θρομβοεμβολή, γι’ αυτό οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να κινούνται μετά από ένα χειρουργείο ή μια μακρινή πτήση. Ιδίως όταν κανείς κάθεται διπλωμένος για ώρες, το αίμα μαζεύεται στα άκρα αντί να κυκλοφορεί και αυτό μπορεί να προκαλέσει θρόμβους. Αν μάλιστα κάποιος τείνει να τρώει ανθυγιεινά σνακ μπροστά στην τηλεόραση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και υπέρταση, δύο παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων του αίματος».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. https://www.escardio.org/Journals/ESC-Journal-Family/European-Journal-of-Preventive-Cardiology

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Σκωληκοειδίτιδα

 Η Σκωληκοειδίτιδα ή αλλιώς Φλεγμονή της Σκωληκοειδούς Απόφυσης, είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για κοιλιακή επέμβαση κατά την παιδική ηλικία

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: πώς συνδέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, 1 στους 10 ασθενείς με...

Φρουτοσαλάτα εποχής για έξτρα βιταμίνες

Φτιάξτε στο άψε σβήσε μια δροσερή και θρεπτική φρουτοσαλάτα...