spot_imgspot_img

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια μας;

Γράφει ο Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος    maria_bosin@hotmail.com

Η απάντηση είναι Ναι! Πρόκειται για την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια(ΘΟ). Είναι μία αυτοάνοση φλεγμονώδης διαταραχή του θυρεοειδή αδένα, που επηρεάζει και τους οφθαλμούς. Συγκεκριμένα τα μαλακά μόρια του οφθαλμικού κόγχου.

Συνήθως σχετίζεται με υπερ-λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα(Νόσος Graves). Μπορεί όμως να συνυπάρχει και με υποθυρεοειδισμό ή ακόμα και με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Συναντάται συχνότερα στις γυναίκες και στους καπνιστές. Συνήθως επηρεάζει κ τους δύο οφθαλμούς.

Τι συμπτώματα προκαλεί ;

Οι περισσότεροι ασθενείς με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια συνήθως παρουσιάζουν μόνο ήπια συμπτώματα (ξηρά και κόκκινα μάτια).

Σε πιο προχωρημένα στάδια όμως όπου η φλεγμονώδης αντίδραση είναι πιο σημαντική μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως φωτοφοβία, πόνος κατά την κίνηση των ματιών, πρήξιμο/ερυθρότητα στα βλέφαρα, ανάσπαση των βλεφάρων (¨τρομαγμένο βλέμμα”) και εξόφθαλμος(πρόπτωση του ματιού).

Σε έντονη ενεργή νόσο μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, διπλή όραση, κερατίτιδα, βλάβη του οπτικού νεύρου και μείωση της όρασης.

Πως αντιμετωπίζεται ;

Στα αρχικά ήπια στάδια της νόσου, τα τεχνητά δάκρυα και οι αντιφλεγμονώδεις σταγόνες συνήθως αρκούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σε πιο προχωρημένα στάδια όμως, η ενεργός φλεγμονή του κόγχου πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα για την αποφυγή των μόνιμων επιπλοκών(σύσπαση βλεφάρου, διπλωπία, πρόπτωση του ματιού και απώλεια όρασης).

Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει στεροειδή, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της πίεσης στο οπτικό νεύρο, που ονομάζεται αποσυμπίεση κόγχου.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063555009525

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;