spot_imgspot_img

Τι να κάνετε αν πατήσετε έναν αχινό

Οι αχινοί είναι μικρά, θαλάσσια ζώα με ασβεστολιθικό σφαιρικό κέλυφος που καλύπτεται από αγκάθια. Αχινοί, αστερίες και φύκια είναι μερικά από τα είδη που μαρτυρούν πόσο καθαρό είναι ένα θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι αχινοί συνήθως προσκολλώνται πάνω σε βράχια και αν προσέξετε είναι εύκολο να τους αντιληφθείτε και να τους αποφύγετε. Εάν όμως δεν σταθείτε τυχεροί και τελικά πατήσετε αχινό, σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστη η εμπειρία. Στην αρχή θα νιώσετε μια μικρή ενόχληση όμως, 15-30 λεπτά αργότερα, σε περίπτωση μάλιστα που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα σας, ο πόνος θα γίνει οξύς και διαρκής και κάποιες φορές, ανυπόφορος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν πατήσετε αχινό, δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και που θα σας ανακουφίσουν από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

  • Πρώτα απ΄όλα, αποφύγετε να πατήσετε αχινό! Εάν έχετε διαπιστώσει ότι εκεί που κολυμπάτε υπάρχουν αχινοί, καλό θα ήταν να φορέσετε προστατευτικά υποδήματα θαλάσσης πριν κολυμπήσετε.
  • Μόλις πατήσετε αχινό βγείτε από τη θάλασσα, ξεπλύνετε καλά το πόδι και μουλιάστε το για 30 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσει το δέρμα και να βγαίνουν ευκολότερα τα αγκάθια.
  • Συμπληρωματικά, επαλείψτε με λάδι στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκάθια για να μαλακώσει το δέρμα.
  • Αν το αγκάθι είναι σε θέση να αφαιρεθεί, κάντε το απαλά και σχολαστικά, με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών κατά προτίμηση, γιατί τα αγκάθια του αχινού είναι εύθραυστα και σπάνε εύκολα. Αφαιρέστε κατά κύριο λόγο τα μεγάλα προεξέχοντα αγκάθια.
  • Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση.
  • Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε βελόνες και καρφίτσες, διότι υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε περισσότερο το δέρμα σας και να πάθετε μόλυνση.
  • Αν δεν καταφέρετε να αφαιρέσετε όλα τα αγκάθια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού θα τα αποβάλλει από μόνος του ο οργανισμός με την πάροδο του χρόνου.
  • Μην καλύπτετε την περιοχή με τραυμαπλάστ, επίδεσμο ή άλλο υλικό.
  • Αντιμετωπίστε τον πόνο με αναλγητικά.
  • Αν η φλεγμονή είναι μεγάλη και εμφανίζετε σημάδια λοίμωξης (πύον, ερυθρότητα, θερμότητα, αυξανόμενος πόνος μετά τις πρώτες ώρες) αναζητήστε ιατρική βοήθεια καθώς μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιφλεγμονώδη χάπια και αντιβίωση.
  • Εάν έχει τρυπηθεί κάποια άρθρωση από τα αγκάθια, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.
  • Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε πρόβλημα στην αναπνοή ή πόνο στο θώρακα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Διπολική διαταραχή στα παιδιά

Πως η διπολική διαταραχή συνδέεται με την ηλικία των γονιών;

Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος: Ο δεκάλογος πρόληψης του κρανιογναθοπροσωπικού τραύματος

Η Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των κρανιογναθοπροσωπικών τραυμάτων την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και συστρατεύεται πλήρως με τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Τραύματος 2022

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε