spot_imgspot_img

Σκέφτεστε να κάνετε τατουάζ; Συμβουλευτείτε πρώτα το δερματολόγο σας!

Το τατουάζ, ή αλλιώς δερματοστιξία, είναι μια δημοφιλής μορφή ζωγραφικής στο σώμα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν ένα ή και περισσότερα τατουάζ στο σώμα τους. Σύμφωνα με έρευνες, 4 στους 10 νέους ανθρώπους ηλικίας 18 έως 30 ετών έχουν επισκεφτεί ένα tattoo studio και έχουν «ζωγραφίσει» στο δέρμα τους ένα τατουάζ.

Το τατουάζ δημιουργείται με την εισχώρηση μιας βελόνας στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος και την έγχυση μελανιού στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από αυτήν ώστε να σχηματιστεί ένα σχέδιο. Επειδή η ανώτερη στιβάδα του δέρματος, η επιδερμίδα, αναγεννάται διαρκώς, προκειμένου να διαρκέσει ένα τατουάζ, το μελάνι εισάγεται στη δεύτερη, βαθύτερη στιβάδα του δέρματος, το χόριο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη μορφή τέχνης στην υγεία τους. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής  Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής  Εταιρείας, πριν ακόμη επιλέξετε το σχέδιο τατουάζ και τον ειδικό που θα σας το κάνει, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Δερματολόγο σας για να ενημερωθείτε για τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τατουάζ στο σώμα σας.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, αλλεργικές αντιδράσεις, εξανθήματα, και μολύνσεις του δέρματος είναι δυνατό να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Τα άτομα που πάσχουν ήδη από δερματολογικές παθήσεις, όπως ψωρίαση και έχουν αυξημένη ευαισθησία στο δέρμα καλό θα ήταν να μην κάνουν τατουάζ. Εάν έχετε Λεύκη αποφύγετε να κάνετε τατουάζ, καθώς μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστεί και σε εκείνο το σημείο αποχρωματισμός του δέρματος.

Σύμφωνα με έρευνες, τα νανοσωματίδια που εμπεριέχονται σε πολλά μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθήσεις, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες μέχρι και καρκίνο. Η μελέτη SYNCHROTRON, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Scientific Reports από Γάλλους και Γερμανούς επιστήμονες, αποδεικνύει ότι διενεργείται σταδιακή και διαρκής διάχυση τοξικών ουσιών από τα μελάνια των τατουάζ στην αιματική κυκλοφορία και στη συνέχεια η εναπόθεσή τους στους λεμφαδένες, όπου παραμένουν σε μόνιμη βάση, δημιουργώντας σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Το μελάνι που εγχέεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την προστατευτική αντίδραση του δέρματος, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες και σε άλλα όργανα του σώματος.

Επιπλέον, η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφά το σώμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι ο αρμόδιος φορέας για την έγκριση και τον έλεγχο των μελανιών και το Υγειονομικό των Νομαρχιών και του Υπουργείου Υγείας οι αρμόδιοι φορείς  για τους υγειονομικούς ελέγχους στα καταστήματα που κάνουν τατουάζ.

Για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει νέους κανονισμούς  για τη σύνθεση και την επισήμανση των μελανιών για τατουάζ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από τις 4 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, 4000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες (!) κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία μας καθώς χαρακτηρίστηκαν ως:

-καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές στην αναπαραγωγή

– ευαισθητοποιητικές, διαβρωτικές ή ερεθιστικές για το δέρμα

-ερεθιστικές ή επιβλαβείς για τους οφθαλμούς

Οι απόψεις για την επικινδυνότητα των μελανιών και για το αν υπάρχει επαρκής έλεγχος για τα συστατικά τους ποικίλουν. Ο ΕΟΦ πάντως συμβουλεύει να αποφεύγουμε τις κινέζικες απομιμήσεις μελανιών που διακινούνται με ευκολία στο εμπόριο ή αυτά που πωλούνται από το διαδίκτυο.  Τα μελάνια αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως από ερασιτέχνες, καθώς είναι φθηνότερα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνα.

Πριν κάνετε ένα τατουάζ βεβαιωθείτε ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και προσέξτε ορισμένα βασικά σημεία:

– Επιλέξτε ένα αξιόπιστο εργαστήριο τατουάζ που φέρει πιστοποίηση, αποστειρώνει τα μηχανήματά του πριν από κάθε εφαρμογή και διαθέτει κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους.

– Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας tattoo artist πλένει τα χέρια του και φοράει ένα φρέσκο ​​ζευγάρι προστατευτικά γάντια για κάθε διαδικασία.

– Βεβαιωθείτε ότι ο επαγγελματίας tattoo artist αφαιρεί τη βελόνα και τους σωλήνες από σφραγισμένες συσκευασίες.

– Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί εγκεκριμένες χρωστικές ουσίες.

– Ενημερώστε τον επαγγελματία tattoo artist για τυχόν αλλεργίες σας.

-Μετά την εφαρμογή τατουάζ διατηρήστε την περιοχή του τατουάζ καθαρή, αποφύγετε το κολύμπι σε υδρομασάζ και πισίνες και την απευθείας έκθεση της περιοχής στον ήλιο επί μερικές εβδομάδες.

-Εάν παρατηρήσετε ανεξήγητη ερυθρότητα, οίδημα ή οποιαδήποτε άλλη «ύποπτη» ένδειξη στην περιοχή του τατουάζ, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα συμπτώματα μιας αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά τη δημιουργία του τατουάζ, λίγες εβδομάδες αργότερα ή ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια!

-Και το πιο σημαντικό: είστε σίγουροι για την απόφασή σας; Το τατουάζ που επιλέξατε να κάνετε στο σώμα σας θα σας συνοδεύει σε όλη σας την ζωή! Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η αφαίρεση ενός τατουάζ με λέιζερ είναι πιο επικίνδυνη από το ίδιο το τατουάζ. Η χρήση του λέιζερ αποδομεί τις χημικές ουσίες σε μικρότερα μόρια, τα οποία μπορεί να κινηθούν ανεξέλεγκτα στο σώμα. Αυτό που τελικά μένει στο εσωτερικό του δέρματος, μετά την αφαίρεση, αποτελεί ένα τοξικό υπόλειμμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βιώσιμη διατροφή για την υγεία του πλανήτη…

Και τη δική μας… Δεν πετάμε, ανακυκλώνουμε

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.