spot_imgspot_img

Το τζόκινγκ βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος τους κάνοντας συστηματική άσκηση με τζόκινγκ.

Εκτιμάται ότι ένα στα τρία ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στην κακή ποιότητα του ανδρικού σπέρματος. Με την πάροδο του χρόνου το ανδρικό σπέρμα υφίσταται διάφορες αλλαγές στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα του, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται δυσμενώς  η αναπαραγωγική του ικανότητα.

Ερευνητές του γερμανικού Πανεπιστημίου Justus-Liebig  θέλοντας να καταγράψουν τι επίδραση έχουν οι διαφορετικοί τύποι άσκησης και έντασης στην ποιότητα του σπέρματος, χώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες 261 υγιείς άνδρες ηλικίας 25-40 ετών, οι οποίοι μέχρι και την στιγμή έναρξης της μελέτης δεν γυμνάζονταν.

Η πρώτη ομάδα εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέτριας έντασης. Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι άνδρες αυτοί περπατούσαν ή έτρεχαν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο επί 25-30 λεπτά την ημέρα, τρεις ή τέσσερις μέρες την εβδομάδα επί 12 εβδομάδες. Στη συνέχεια, αύξησαν τη διάρκεια της άσκησης σε 40-45 λεπτά κάθε φορά, και την έντασή της, με συχνότητα 4-6 φορές την εβδομάδα, επί 12 επιπλέον εβδομάδες.

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής, αλλά σε υψηλότερη ένταση από την πρώτη ομάδα. Η τρίτη ομάδα έκανε υψηλής έντασης άσκηση στο διάδρομο, αλλά σε σύντομες χρονικές περιόδους. Η τέταρτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου, δηλαδή η ομάδα που δεν ακολούθησε κάποια πρόγραμμα γυμναστικής αλλά συνέχισε τη καθιστική ζωή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το τζόκινγκ διάρκειας 45 λεπτών κάθε φορά μπορεί να βελτιώσει μέσα σε λίγους μήνες τον όγκο του σπέρματος, καθώς και την κινητικότητα αλλά και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων

Συγκεκριμένα, σε όλους τους άνδρες που γυμνάζονταν παρατηρήθηκε βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, αλλά τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν αυτοί που συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα και έκαναν τζόκινγκ με μέτρια ένταση. Σε αυτούς παρατηρήθηκε αύξηση, κατά μέσο όρο, 21,8% του αριθμού των σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος. Παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του όγκου του σπέρματος 8,3%, αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων 12,4%, βελτίωση του σχήματος των σπερματοζωαρίων 7,1% και αύξηση της συγκέντρωσής τους 14,1%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το τζόκινγκ βελτιώνει ορισμένους δείκτες του οξειδωτικού στρες, που σχετίζονται με βλάβες στο σπέρμα. Δεν είναι απολύτως σαφές για ποιο λόγο είναι καλύτερη η άσκηση μέτριας έντασης, οι ερευνητές όμως υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική άσκηση παράγει μεγαλύτερη θερμότητα σώματος, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία του σπέρματος. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα και με τα ευρήματα της μελέτης ότι, η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τα αιμοφόρα αγγεία καθώς και να συμβάλλει στη μείωση του βάρους το οποίο έχει συνδεθεί  με χειρότερη ποιότητα και όγκο σπέρματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Reproduction.

https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/153/2/157.xml?sid=fe1d0452-8408-46aa-85bd-6ca89f2073cf

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;