spot_imgspot_img

Γκρέιπφρουτ, το φρούτο που καταπολεμά την ουλίτιδα

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα, το γκρέιπφρουτ, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της ουλίτιδας.

Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλείται από την ανάπτυξη βακτηρίων στην πλάκα των δοντιών. Αν η διάγνωση και η θεραπεία της ουλίτιδας καθυστερήσει μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος  που προσβάλλει τα ούλα και το οστό της γνάθου και οδηγεί συχνά σε απώλεια των δοντιών.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller  ζήτησε από μια ομάδα 58 ατόμων με χρόνια ουλίτιδα, καπνιστές και μη, να καταναλώσουν δύο γκρέιπφρουτ την ημέρα επί δύο εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν λάβει οδηγίες να μην βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά την κατανάλωση των γκρέιπφρουτ διότι τα εσπεριδοειδή είναι όξινα και μπορεί να αποδυναμώσουν την αδαμαντίνη κάνοντάς την επιρρεπή στην διάβρωση.

Στην αρχή της μελέτης, σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα αίματος. Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν συστηματικά φάει τα δύο γκρέιπφρουτ επί 14 ημέρες παρουσίασαν σημαντικά λιγότερη αιμορραγία στα ούλα τους.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η κατανάλωση δυο γκρέιπφρουτ την ημέρα αύξησε τα επίπεδα του πλάσματος της βιταμίνης C σε όλους όσους  συστηματικά ενέταξαν το συγκεκριμένο φρούτο στη διατροφή τους. Στους καπνιστές μάλιστα τα επίπεδα της βιταμίνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, αλλά επειδή ξεκίνησαν από χαμηλότερο σημείο αναφοράς  (29% χαμηλότερα από τα επίπεδα των μη καπνιστών) το μέσο επίπεδο βιταμίνης C εξακολουθούσε να είναι χαμηλότερο από αυτό των μη καπνιστών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα, η οποία είναι γνωστό ότι προάγει την επούλωση και μειώνει τη βλάβη που προκαλούν τα ασταθή μόρια των ελεύθερων ριζών.

Το γκρέϊπφρουτ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος όχι μόνο των δοντιών αλλά συνολικά της υγείας καθώς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα & φυτικές ίνες. Είναι μία εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία εμπλέκεται στη σύνθεση του κολλαγόνου το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, των οστών, των δοντιών και των τριχοειδών αγγείων και είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών.

 

Προηγούμενο άρθροΟυλίτιδα
Επόμενο άρθροΣαλάτα με σολομό
spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;