Πώς θα αποφύγετε τους τραυματισμούς στην άθληση

Οι τραυματισμοί κατά την άσκηση συμβαίνουν γενικά για δύο διαφορετικούς λόγους: από τραύματα ή υπερβολική καταπόνηση, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι τραυματισμοί από υπερβολική καταπόνηση είναι στην πραγματικότητα πιο κοινοί και εκδηλώνονται συχνά όταν το σώμα πιέζεται πέρα από τα φυσικά του όρια ή το επίπεδο προετοιμασίας του. Τα λάθη τεχνικής και προπόνησης, όπως το τρέξιμο υπερβολικών αποστάσεων ή η ανεπαρκής προθέρμανση, συχνά συμβάλλουν σε αυτούς.Για να αποτρέψετε τους τραυματισμούς ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές πρόληψης:

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Προσπαθήστε να θέτετε στόχους και να εργάζεστε εντατικά για την επίτευξή τους, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό οι στόχοι σας να είναι ρεαλιστικοί, επιτεύξιμοι και βιώσιμοι.

Είτε ο στόχος σας είναι να κολυμπήσετε περισσότερο είτε να σηκώσετε ένα περισσότερο βάρος ή να τρέξετε μια μεγαλύτερη απόσταση, προσπαθήστε να θέσετε έναν στόχο που μπορείτε να πετύχετε και εργαστείτε σταδιακά για να βελτιώσετε την απόδοσή σας.

Σχεδιάστε και προετοιμαστείτε

Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε την τακτική άσκηση ή θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε έναν αθλίατρο και να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Επίσης, αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τις κατάλληλες τεχνικές που απαιτούνται για το άθλημα αυτό. Η συνεργασία με έναν προσωπικό γυμναστή ή η εγγραφή σε ένα μάθημα είναι συχνά ασφαλείς και ευχάριστοι τρόποι για να ξεκινήσετε μια νέα δραστηριότητα.

Κάντε ζέσταμα

Είναι σημαντικό να κάνετε ζέσταμα πριν από τη σωματική δραστηριότητα γιατί οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ζεστός μυς είναι λιγότερο πιθανό να καταπονηθεί.

Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να κάνετε προηγουμένως ένα χαλαρό περπάτημα ή τρέξιμο πριν ξεκινήσετε την άσκησή σας και μετά ξανά για να βοηθήσετε τους μύες σας να κρυώσουν. Ένας άλλος σημαντικός τρόπος αποφυγής τραυματισμών είναι να αυξήσετε την ευελιξία σας. Αυτό μπορεί να γίνει με διατάσεις πριν και μετά από μια προπόνηση, αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε όταν το σώμα είναι ήδη ζεστό.

Μην πιέζεστε

Μην πιέζετε τον εαυτό σας να πετύχει πολλά και πολύ γρήγορα.

Το να αποκτήσετε καλύτερη φόρμα ή να μάθετε ένα νέο άθλημα απαιτεί χρόνο. Πρέπει να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για να αυξήσουμε σταδιακά τα επίπεδα προπόνησης, ώστε το σώμα μας να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις πιέσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τους μύες μας.

Ακούστε το σώμα σας

Προσαρμόστε τις δραστηριότητές σας εάν το σώμα σας δείχνει σημάδια υπερβολικής καταπόνησης.

Ενώ ένας ήπιος και βραχύβιος μυϊκός πόνος γενικά θεωρείται «καλός πόνος», ο πόνος στις αρθρώσεις σας δεν είναι φυσιολογικός και είναι σημάδι ότι πρέπει να μειώσετε την ένταση της άσκησης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κυστική Ίνωση: Σε λειτουργία η πρώτη Γραμμή Υποστήριξης Ασθενών στην Ελλάδα

Η Γραμμή Υποστήριξης Κυστικής Ίνωσης “Απεριόριστη Ανάσα” είναι η πρώτη εθνική Γραμμή Βοήθειας στην Ελλάδα που απευθύνεται στοχευμένα στην νόσο και παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση στους ασθενείς.

Υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Webinar για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου

Στο Webinar οι εισηγητές θα εστιάσουν στη σημασία των τιμών της χοληστερόλης και στον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχουν συγκεκριμένες ομάδες ασθενών. Στην καθημερινότητα αυτών των ασθενών ο ρόλος του φαρμακοποιού έχει εξέχουσα σημασία.

Athens Science Festival 2024: Στο επίκεντρο οι Επιστήμες (της) Ζωής

Tο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός, αλλά και ως ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Eπιστήμη, την Τεχνολογία, την Καινοτομία και την Τέχνη.