spot_imgspot_img

Εγκεφαλικό: Τι είναι η θρομβεκτομή;

Διαβάστε τι είναι η τεχνική που εφαρμόζεται στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων που λειτουργεί με τη συνεργασία τριών νοσοκομείων

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα, με σκοπό τη σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων με θεραπείες επαναιμάτωσης.

Στο Κέντρο εφαρμόζεται η θρομβεκτομή, μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και συνήθως εντός των πρώτων έξι ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Διενεργείται για την απομάκρυνση του θρόμβου αίματος που έχει αποφράξει ένα αγγείο στον εγκέφαλο, ο οποίος δεν έχει διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής έχει λάβει θρομβολυτικά φάρμακα, εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επεμβατικός νευροακτινολόγος, Παναγιώτης Παπαναγιώτου.

Ο γιατρός, αναφέρει ο κ. Παπαναγιώτου, τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα στην αρτηρία του ασθενούς, συνήθως μέσα από τη βουβωνική χώρα, και στη συνέχεια τον προωθεί μέχρι τα αγγεία του εγκεφάλου όπου βρίσκεται ο θρόμβος. Στη συνέχεια, είτε με την τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος, είτε μέσω αναρρόφησης ο θρόμβος απομακρύνεται μηχανικά από το αγγείο. Αυτό αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά τη βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου, που σε διαφορετική περίπτωση, θα προκαλούσε μακροχρόνιες, συχνά σοβαρές βλάβες στις σωματικές και ψυχικές λειτουργίες του ασθενούς.

26χρονη με βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο κ. Παπαναγιώτου  αναφέρεται σε περιστατικό με 26χρονη που υπέστη ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τη διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου. “Νέο ζευγάρι με 2 μικρά παιδιά που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για διακοπές στην Ελλάδα, στον τόπο καταγωγής τους, στη Χαλκίδα. Μία ημέρα μετά την άφιξή τους, η μητέρα 26 ετών, ένιωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή, τόσο στην έκφραση, όσο και στην κατανόηση του λόγου. Μεταφέρθηκε άμεσα με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε πως η γυναίκα υπέστη βαρύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι θεράποντες γιατροί αντέδρασαν άμεσα και έγινε διακομιδή στο νοσοκομείο Αιγινήτειο.

Η έμπειρη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο, διενήργησε το κατάλληλο διαγνωστικό πρωτόκολλο και διαπιστώθηκε απόφραξη της αρτηρίας που αιματώνει το αριστερό μέρος του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τη λειτουργία της δεξιάς πλευράς του σώματος. Αποφασίστηκε η χορήγηση θρομβολυτικού φαρμάκου και η μηχανική διάνοιξη της αρτηρίας, μέσω αφαίρεσης του θρόμβου (πήγμα αίματος) μέσω της επέμβασης που ονομάζεται θρομβεκτομή.

Η αφαίρεση ήταν επιτυχής και η ασθενής είχε άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων της. Την επόμενη κιόλας ημέρα, ήταν σε θέση να μιλήσει και να χρησιμοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος χωρίς κανένα υπόλειμμα αδυναμίας, ενώ πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο περιπατητική λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και επέστεψε στο σπίτι της. Αν δεν είχε γίνει η επέμβαση, το πιθανότερο είναι πως η 26χρονη ασθενής θα είχε σοβαρή αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της”.

Περιστατικά όπως αυτό αξιολογούν σε κάθε εφημερία τους οι γιατροί του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων των νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.

Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου, διενεργήθηκε ειδικό πρωτόκολλο απεικόνισης του εγκέφαλου και των εγκεφαλικών αγγείων σε περισσότερους από 300 ασθενείς. Το Κέντρο εφημέρευσε περίπου 75 ημέρες, ενώ διενήργησε περίπου 55 επεμβατικές πράξεις, όπως θρομβεκτομές στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου, ή επεμβάσεις αποκατάστασης καρωτιδικών στενώσεων. Επίσης αξιολογήθηκαν δεκάδες ασθενείς που προσήλθαν σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Κέντρο για περαιτέρω θεραπεία.

Η εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων, λειτουργεί υπό τον συντονισμό των Π. Παπαναγιώτου, αναπληρωτή καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, Δ. Μητσικώστα, καθηγητή νευρολογίας, Σ. Βασιλοπούλου, επ. καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ.

Το Κέντρο λειτουργεί με τη συνεργασία των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα των Πανεπιστημιακών Κλινικών/Εργαστηρίων του ΕΚΠΑ: της Α’ Νευρολογικής Κλινικής (δ/ντης καθ. Λ. Στεφανής), του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας (δ/ντρια καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (δ/ντης πρύτανης Α.Μ. Δημόπουλος), της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (δ/ντρια καθ. Κ. Θεοδωράκη) και της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β’ Χειρουργικής Κλινικής (υπεύθυνος καθ. Θ. Κώτσης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Καρδιά: Ανατομία, Παθήσεις, Διάγνωση & Θεραπείες

Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο στο μέγεθος γροθιάς, μια ακούραστη αντλία που διοχετεύει αίμα στο ανθρώπινο σώμα μέσω