Triplex καρδιάς, ένα σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο της σύγχρονης καρδιολογίας

Το triplex καρδιάς είναι μια σημαντική καρδιολογική εξέταση, καθώς μέσω υπερήχων και εντελώς ανώδυνα, δίνει την δυνατότητα στον καρδιολόγο να συλλέξει άμεσα πολύτιμες πληροφορίες για τη δομή, το μέγεθος και τη λειτουργία ή δυσλειτουργία της καρδιάς.

Γράφει η Παρασκευή Κουτρολού, MD, FACC, Ειδική Καρδιολόγος

Το triplex καρδιάς είναι μια αναίμακτη, μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση η οποία, μέσω ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας, μπορεί να απεικονίσει την καρδιά και να μας δώσει πληροφορίες για την δομή και λειτουργικότητα των τεσσάρων κοιλοτήτων της καρδιάς (των κόλπων και των κοιλιών) όσο και για τις βαλβίδες, οι οποίες είναι οι δομές μέσω των οποίων το αίμα ρέει μέσω των κοιλοτήτων της καρδιάς και εξωθείται στην αορτή και από εκεί στο υπόλοιπο σώμα.

Επίσης δίνει πληροφορίες για τις πιέσεις μέσα στην καρδιά, την ύπαρξη πνευμονικής υπέρτασης, απεικονίζει την ύπαρξη υγρού στον περικαρδιακό χώρο και τα μεγάλα αγγεία που περιβάλλουν την καρδιά. Το triplex καρδιάς επιτρέπει επίσης τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την συνολική ικανότητα της καρδιάς να εξωθεί το αίμα δηλαδή το κλάσμα εξωθήσεως. Επίσης ανιχνεύει την ικανότητα της καρδιάς να «χαλαρώνει» καθώς δέχεται το αίμα κατά τη διάρκεια της διαστολής, τυχόν παλιές «ουλές» όπως μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και τμηματικές διαταραχές της κινητικότητας που ενδεχομένως υποκρύπτουν μια διαταραχή στην αιμάτωση της καρδιάς από το αντίστοιχο στεφανιαίο αγγείο.

Οι πιθανές διαγνώσεις μετά από ένα triplex καρδιάς

-Φυσιολογικό triplex καρδιάς με ήπιες αλλοιώσεις, οι οποίες βρίσκονται στα όρια του φυσιολογικού και δεν αξιολογούνται περαιτέρω, όπως ήπιες ανεπάρκειες των βαλβίδων της μιτροειδούς, της τριγλώχινας και της πνευμονικής και ελάχιστη ή μικρή περικαρδιακή συλλογή η οποία δεν είναι πάντα παθολογική.

-Ύπαρξη βαλβιδοπάθειας, η οποία ορίζεται είτε σαν αδυναμία της βαλβίδας να κλείσει στεγανά με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπάρκειας της βαλβίδας είτε αδυναμία να ανοίξει ικανοποιητικά με αποτέλεσμα την δημιουργία στένωσης.

-Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει μεικτή πάθηση με εμφάνιση στένωσης και ανεπάρκειας στην ίδια βαλβίδα ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να πάσχουν περισσότερες από μια βαλβίδες ταυτόχρονα.

-Ύπαρξη καρδιομυοπάθειας, δηλαδή βλάβης του καρδιακού μυός.

-Ύπαρξη τμηματικών διαταραχών της καρδιάς, το οποίο συνήθως υποδηλώνει ότι ο ασθενής έχει υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου στο παρελθόν ή μυοκαρδίτιδα ή σπάνιες παθήσεις όπως καρδιακή σαρκοείδωση.

-Αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων το οποίο μπορεί να υποδηλώνει χρόνια αυξημένη αρτηριακή πίεση, γενετικές ανωμαλίες του καρδιακού μυός, διηθητικές νόσοι του καρδιακού μυός ή παρουσία βαλβιδοπάθειας όπως στένωση αορτικής βαλβίδας.

-Πνευμονική υπέρταση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε πάθηση της καρδιάς αλλά και σε πάθηση των πνευμόνων και των μεγάλων ή μικρών πνευμονικών αγγειών.

-Περικαρδιακή συλλογή η οποία μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονή του περικαρδίου (περικαρδίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις η περικαρδιακή συλλογή μπορεί να επηρεάζει την πλήρωση των κοιλοτήτων της καρδιάς με αποτέλεσμα την ύπαρξη επιπωματισμού.

-Διάταση ανιούσας αορτής και αορτικού τόξου ή αντίθετα στένωση ισθμού της αορτής, η οποία είναι και αιτιολογία δευτρογενούς υπέρτασης.

-Παρουσία πιθανής λοίμωξης της καρδιάς δηλαδή ενδοκαρδίτιδα των βαλβίδων ή παρουσία λοίμωξης πάνω σε ξένα σώματα που βρίσκονται μέσα στην καρδιά όπως καλώδια βηματοδότη ή απινιδιστή.

-Παρουσία ενδοκαρδιακών ή περικαρδιακών μαζών, κύστεων ή θρόμβων.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Απευαισθητοποίηση: Η θεραπεία που νικά τις αλλεργίες

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία αποτελούν σήμερα τον μοναδικό διαθέσιμο τρόπο για να απαλλαγεί ένας αλλεργικός από τα συμπτώματα που τον ταλαιπωρούν όχι μόνο την άνοιξη αλλά συχνά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προδιαβήτης: O «προθάλαμος» του διαβήτη

Αν και ο διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποίηση, οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από τo στάδιο του προδιαβήτη πριν από την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

Η γλώσσα της αποδοχής: Πως να ακούτε ώστε να σας μιλάνε τα παιδιά σας

Η γλώσσα της αποδοχής δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ανοιχτούν. Τους δίνει την ελευθερία να μοιραστούν τα συναισθήματα και τα προβλήματά τους.