9 τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στο μπλέντερ

Το μπλέντερ είναι απαραίτητος σύμμαχος σας στην κουζίνα, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται… αδιακρίτως. Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να βάζετε στο μπλέντερ.

Τροφές για μπλέντερ

Το μπλέντερ αποτελεί μία από τις πιο χρήσιμες συσκευές σε μία κουζίνα. Σας βοηθάει να ψιλοκόψετε τις τροφές και να δημιουργήσετε λαχταριστές σούπες, smoothies και πολλά ακόμα πιάτα. Όσα θαυματουργά κι αν μπορεί να κάνει ένα μπλέντερ, δυστυχώς, δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Και τι εννοούμε; Υπάρχουν κάποιες τροφές, που δεν πρέπει να μπαίνουν στο μπλέντερ, καθώς μπορούν να καταστρέψουν αυτό ή το πιάτο σας.

Πάμε να τις δούμε:

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά σε θερμοκρασία δωματίου

Η χυμοποίηση έχει αμέτρητα πλεονεκτήματα, αλλά πρέπει να προσέχετε με αυτά τα πλούσια σε φυτικές ίνες, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά που βάζετε στο μπλέντερ. Ο έλικας μπορεί πολύ εύκολα να μετατρέψει το χρώμα του μείγματός σας, σε καφέ. Για να έχετε ένα πράσινο και ανοιχτόχρωμο αποτέλεσμα, παγώστε τα λαχανικά για 5 λεπτά, πριν τα πετάξετε στο μπλέντερ.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Δεν είναι μόνο τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά που δεν πρέπει να βάζετε στο μπλέντερ, αλλά και διάφορες άλλες τροφές που ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών που περιέχουν. Ακόμα τα πιο δυνατά και ακριβά μπλέντερ, δεν αντέχουν να ψιλοκόψουν το ωμό μπρόκολο, για παράδειγμα, το οποίο θα μετατραπεί σε λεπτές λωρίδες αν περαστεί από το μπλέντερ.

Παγωμένα φρούτα

Μία από τις κύριες χρήσεις του μπλέντερ, είναι η δημιουργία smoothies. Όσο νόστιμα και εύκολα στην προετοιμασία κι αν είναι τα smoothies, πρέπει να προσέξετε ότι δεν βάζετε παγωμένα φρούτα μέσα στο μπλέντερ. Αν βάλετε παγωμένα φρούτα, τότε το smoothie σας θα έχει κομματάκια μέσα, ενώ οι λεπίδες του μπλέντερ μπορεί να σπάσουν ή να διαβρωθούν. Βάλτε τα παγωμένα φρούτα στη συντήρηση για λίγο πριν τα πετάξετε μέσα στο μπλέντερ.

Ξηροί καρποί

Οτιδήποτε πολύ σκληρό, όπως οι ξηροί καρποί, οι κόκκοι του καφέ ή του κακάο, θα βλάψουν τις λεπίδες του μπλέντερ αφενός, και αφετέρου δεν θα καταφέρουν να βγουν ψιλοκομμένα.

Έντονες γεύσεις/αρώματα

Οποιαδήποτε τροφή που να έχει πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο ή οι πιπεριές τσίλι, δεν πρέπει να μπαίνουν στο μπλέντερ, καθώς μπορούν να αφήσουν την έντονη μυρωδιά τους, στο ελαστικό κάλυμμα του μηχανήματός σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φτιάξετε smoothie, ακόμα κι αν πλύνετε σχολαστικά το μπλέντερ, θα έχει μια έντονη γεύση σκόρδου, και δεν το θέλετε αυτό.

Ελάχιστο ή πολύ υγρό

Όσο δουλεύει το μπλέντερ και θέλετε να προσθέσετε κάτι υγρό, πρέπει να το κάνετε αργά και να αποφύγετε τις λεπίδες. Η αναλογία στέρεων με υγρών τροφών που βάζετε στο μπλέντερ, πρέπει να είναι σωστή. Αν δεν βάλετε αρκετά υγρά, το μείγμα σας θα βγει με κομματάκια, ενώ αν βάλετε υπερβολικά πολλά υγρά, οι λεπίδες δεν θα έρθουν καν σε επαφή με τη στέρεη τροφή, επομένως δεν θα την ψιλοκόψουν.

Οτιδήποτε με κόκκαλα

Όταν θέλετε να βάλετε κρέας ή ψάρι στο μπλέντερ, είναι σημαντικό να έχετε αφαιρέσει όλα τα κόκκαλα. Μπορεί να σας ακούγεται προφανές, αλλά θα εντυπωσιαστείτε από το πόσοι άνθρωποι βάζουν το κρέας με τα κόκκαλα.

Πατάτες

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν βάζετε πατάτες στο μπλέντερ, η γεύση τους χαλάει και δεν είναι ευχάριστη. Μην φτιάχνετε πουρέ πατάτας στο μπλέντερ.

Σκόνες

Αν θέλετε να βάλετε αλεύρι ή ζάχαρη στο μείγμα σας, βάλτε το μέσω ενός υγρού και όχι σε μορφή σκόνης.

Πηγή

Photo by Annie Spratt on Unsplash

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης