5 τροφές για γερά οστά

Ακολουθήστε τη διατροφή που θα σας χαρίσει γερά οστά εντάσσοντάς στο διαιτολόγιο αυτές τις τροφές…

  1. Kefir

Το Kefir, ένα είδος ζυμωμένου γάλατος, είναι πλούσιο σε ασβέστιο- το οποίο, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση των οστών. Δίχως το ασβέστιο, τα οστά μας φθείρονται πιο γρήγορα. Και δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου, ο οργανισμός μας δεν απορροφά τόσο καλά το ασβέστιο που προέρχεται από τις τροφές. Τα πεπτίδια του Kefir βοηθάνε να απορροφήσει το σώμα μας ασβέστιο και να βελτιωθεί η πυκνότητα των οστών, όπως φάνηκε  από έρευνα που έλαβε χώρα στο Τόκυο το 2015. Ευτυχώς, το Κεφίρ και άλλα παρόμοια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D. Αυτή η βιταμίνη είναι θεμελιώδης  για την ενδυνάμωση των οστών, μιας και αυξάνει το ποσοστό ασβεστίου που απορροφά ο οργανισμός μας. ¨Ένα άλλο όφελος: τα προβιοτικά συστατικά που περιέχονται στο κεφίρ βοηθάνε στη μείωση της χοληστερίνης!

  1. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες σε κονσέρβα είναι ολόκληρες δηλαδή μαζί με τα οστά τους. Αυτό το γεγονός τις καθιστά εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Οι σαρδέλες, όπως και άλλα ψάρια, περιέχουν ασβέστιο σε μεγάλο βαθμό, το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για την ανάπλαση των οστών. Επιπλέον, να και κάτι άλλο για τις σαρδέλες που θα μας  κάνει να χαμογελάσουμε: περιέχουν ω 3 λιπαρά που είναι ευεργετικά για τα οστά μας. Τα λιπαρά ψάρια είναι καλύτερη επιλογή πρόσληψης πρωτεϊνών σε αντίθεση με το κρέας που περιέχει υψηλό ποσοστό σε κορεσμένα λιπαρά, που ενδέχεται να δράσουν εις βάρος της υγείας των οστών μας. Παρά ταύτα, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε σαρδέλες που είναι σε νερό και όχι σε λάδι, γιατί ενδέχεται το λάδι να αποδυναμώνει την δράση των ω-3.

  1. Πράσινα Λαχανικά

Το μαγνήσιο, το οποίο υπάρχει στα πράσινα λαχανικά και σε άλλα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά είναι ένα ακόμη μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τα οστά μας. Πράγματι, ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται όταν το επίπεδο μαγνησίου στον οργανισμό μας είναι χαμηλό. Η ανεπάρκεια σε μαγνήσιο έχει αντίκτυπο σε μερικούς από τους μηχανισμούς που εμπλέκονται σε ό,τι αφορά στη δόμηση των οστών. Μια υψηλή ποσότητα σε μαγνήσιο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών μας , αλλά θα είστε ασφαλείς  εάν ακολουθείτε κατά γράμμα τους κανόνες ισορροπημένης διατροφής αντί να παίρνετε συμπληρώματα. Όταν καταναλώνετε πράσινα λαχανικά, έχετε κατά νου ότι μερικά από αυτά, ιδίως το σπανάκι και τα παντζάρια, περιέχουν σε μεγάλο βαθμό οξαλικό αμμώνιο, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει το ποσοστό ασβεστίου που απορροφάται από τον οργανισμό σας. Επομένως, καλό να τρώτε και λίγο τυρί  μαζί με τα πράσινα λαχανικά και θα είστε μια χαρά. Άλλες πηγές μαγνησίου περιλαμβάνουν τις μπάμιες και τις αγκινάρες.

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο. Άλλες τροφές που περιέχουν κάλιο είναι οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια και οι τομάτες. Τα οστά μας χρειάζονται αυτό το μεταλλικό ιχνοστοιχείο επειδή βοηθά στην προστασία από τη φθορά και την τριβή τους . Το κάλιο επίσης συμβάλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας Αυτό είναι ωφέλιμο, αν καταναλώνουμε υπερβολικό αλάτι το οποίο ανεβάζει την πίεση του αίματος και προκαλεί ζημιά στα αγγεία. Εκτός από το κάλιο, οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

  1. Μπρόκολα

Το τρόφιμο αυτό φέρεται να βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια θεωρία είναι ότι βοηθά επειδή παρέχει βιταμίνη C και ασβέστιο, αλλά αν ήταν έτσι, θα βοηθούσε περισσότερο το πορτοκάλι, ή το γάλα αντίστοιχα. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι βοηθά επειδή παρέχει πολύ μαγνήσιο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης