Ποιες τροφές ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα;

Αυτές οι τροφές μπορούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος και να ενισχύσουν τη γονιμότητα. Δείτε ποιες είναι…

Ψάρια

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition φανέρωσε ότι όσοι άνδρες έτρωγαν περισσότερο ψάρι είχαν 65% περισσότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια δυναμώνουν τις προστατευτικές κυτταρικές μεμβράνες των σπερματοζωαρίων.

Μια άλλη μικρή μελέτη συσχέτισε υψηλότερες ποσότητες κατανάλωσης ψαριών με καλύτερη κινητικότητα του σπέρματος. Άλλες μελέτες ήταν ασαφείς. Τα οφέλη που συνδέονται με τα ψάρια για την υγεία του σπέρματος είναι πιθανό να οφείλονται στην υψηλή τους συγκέντρωση σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά ο ρόλος των ψαριών στην υγεία του σπέρματος είναι γενικά ασαφής. Η κατανάλωση ψαριού πάντως πιθανότατα βοηθάει εάν αποτελεί εναλλακτική λύση στα κόκκινα ή/και επεξεργασμένα κρέατα.

Φρούτα και λαχανικά

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 250 άνδρες των οποίων οι ερευνητές είχαν αναλύσει το σπέρμα σε κλινική γονιμότητας έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και κυρίως φασόλια, είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος και καλύτερη κινητικότητα σε σύγκριση με τους άνδρες που έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τα όλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως το συνένζυμο Q10, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα συνένζυμου q μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του σπέρματος, αλλά τελικά χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να γίνουν οριστικές συστάσεις.

Καρύδια

Το 2012, σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές καθοδήγησαν τους μισούς από 117 άνδρες ηλικίας 21 έως 35 ετών να τρώνε περίπου 18 καρύδια καθημερινά για 12 εβδομάδες. Οι υπόλοιποι δεν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις παραμέτρους του σπέρματος πριν και μετά την περίοδο της μελέτης. Βρήκαν σημαντικές βελτιώσεις στη ζωτικότητα του σπέρματος μόνο στην ομάδα που έτρωγε καρύδια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».