Τα τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε

Αρκεί κανείς να δαγκώσει μία καυτερή φτερούγα από κοτόπουλο -βουτηγμένη σε φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και πάπρικα – για να διαπιστώσει την ταχύτητα με την οποία το κάψιμο στο στόμα θα μεταφερθεί στο μέτωπο, με τις σταγόνες του ιδρώτα να στάζουν μετά από κάθε μάσημα.

Η καψικίνη, η ουσία που κάνει καυτερές τις κόκκινες πιπεριές, διεγείρει τους νευρικούς υποδοχείς του στόματος και ουσιαστικά «κοροϊδεύει» το νευρικό σύστημα, κάνοντάς το να πιστέψει πως ο οργανισμός φλέγεται. Συνεπώς, το σώμα αντιδρά όπως σε εκείνη την περίπτωση που η θερμοκρασία θα ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Aστραπιαία ο εσωτερικός θερμοστάτης – που εντοπίζεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου – στέλνει σήμα για την ενεργοποίηση των ιδρωτοποιών αδένων. Έτσι, ο ιδρώτας βρίσκει διέξοδο στο δέρμα και εξατμίζεται, σε μία προσπάθεια να διώξει από το σώμα τη θερμότητα. Ακόμη και τα ζεστά ροφήματα κάνουν τον οργανισμό να ιδρώνει. «Ο καυτός καφές και το τσάι αλλά και οι ζεστές σούπες προκαλούν σε κάποιους ανθρώπους εφίδρωση, παρόλο που η θερμοκρασία του σώματος τους δεν είναι υψηλή» λέει η Dee Anna Glaser, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Louis και πρόεδρος της Διεθνής Κοινότητας Υπερεφίδρωσης (International Hyperhidrosis Society).

Πώς μπορούμε να «σβήσουμε» τις οσμές των τροφίμων

Τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, αφού δεν υπάρχει μαγικό χάπι που βάζει «φρένο» στις οσμές που βγαίνουν από το σώμα μετά από την κατανάλωση ενός λαχταριστού πιάτου βουτηγμένου σε σος σκόρδου. Έτσι η λύση είναι μονόδρομος: για να αποφύγει κανείς τις οσμές της «ντροπής» πρέπει να αποφεύγει συστηματικά και τις ένοχες τροφές. H Glaser λέει πως κάποιοι ασθενείς της επιχείρησαν να πιουν πολλά υγρά έπειτα από την κατανάλωση τροφών που προκαλούν δυσοσμία. Τα αποτελέσματα, όμως, δεν ήταν θεαματικά: ναι μεν περιόρισαν το φαινόμενο, αλλά δεν το εκμηδένισαν. Επίσης, μερικές φορές, βοηθάει η κατανάλωση μαγειρεμένων αντί για ωμών τροφών. Για παράδειγμα, το ψημένο σκόρδο έχει μειωμένη επίδραση στην οσμή που αναδύουν ορισμένοι άνθρωποι σε σύγκριση με το ωμό σκόρδο.

Αναζητήστε βοήθεια

Όσοι ιδρώνουν υπερβολικά ή διακρίνουν μια διαφορετική και παρατεταμένη οσμή στο δέρμα τους πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω προβλημάτων υγείας. Πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη αλλά και του θυρεοειδούς, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο που ιδρώνει ή μυρίζει κάποιος. Μάλιστα, μία σπάνια πάθηση, η τριμεθυλαμινουρία, είναι υπεύθυνη για την οσμή ψαριού που χαρακτηρίζει τους ασθενείς ακόμη και μετά το μπάνιο – έτσι άλλωστε εξηγείται πως ο ιατρικός κόσμος αποκαλεί τη συγκεκριμένη πάθηση και «σύνδρομο οσμής ψαριού».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγωτά: Μία απόλαυση που κρύβει κινδύνους 

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Περιέχει ζάχαρη, λίπος, πρωτεΐνες. Κάποια είδη παγωτού περιέχουν σοκολάτα, καφέ ή φρούτα, που δημιουργούν ανάλογες γεύσεις.

Οι τροφές που δυναμώνουν το μυαλό

Προσθέτοντας ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας να «αντισταθεί» στην ηλικία σας, σύμφωνα με μελέτη.

7 αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην ψωρίαση

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη «διατροφή για την ψωρίαση», ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί τις εξάρσεις.