Ο ρόλος της διατροφής στην ελκώδη κολίτιδα

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ελκώδης κολίτιδας, την επαγωγή της ύφεσης και την ανακούφιση από τα συμπτώματα, επομένως οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης διατροφικής κατάστασης.

Κατά τις περιόδους έξαρσης, που η όρεξη για φαγητό συνήθως είναι μειωμένη λόγω των συμπτωμάτων και της φαρμακευτικής αγωγής, τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με μεγαλύτερα γεύματα. Κάθε ασθενής καλείται να τηρεί ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφει τα τρόφιμα που είναι «επικίνδυνα» για εκείνον και εντείνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, ώστε να τα αποφεύγει.

Συνηθέστερα «επικίνδυνα» τρόφιμα είναι οι λιπαρές και τηγανητές τροφές, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα ωμά λαχανικά και τα φρούτα με το φλοιό, τα εσπεριδοειδή και άλλα όξινα τρόφιμα. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποφεύγονται μόνο σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη. Αντιθέτως, συνηθέστερα «ασφαλή» τρόφιμα είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, ο πουρές πατάτας, τα καλά μαγειρεμένα λαχανικά, τα φρούτα χωρίς το φλοιό, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως κάθε πάσχων είναι διαφορετικός και τα «ασφαλή» κι «επικίνδυνα» τρόφιμα διαφοροποιούνται κατά περίπτωση.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν πάσχοντες με ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Συνηθέστερες ανεπάρκειες εμφανίζονται στις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K, στο ασβέστιο, το σίδηρο, τον ψευδάργυρο, το φυλλικό οξύ καθώς και στις βιταμίνες Β12 και C. Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου ο ιατρός να ανιχνεύσει τέτοιου είδους ελλείψεις και να προτείνει το κατάλληλο σκεύασμα. Η εντερική και η παρεντερική διατροφή μπορούν να αποτελέσουν καλές προτάσεις σε περιπτώσεις που η διατροφική κατάσταση των ασθενών δε βελτιώνεται.

Σε κατάσταση ύφεσης οι ασθενείς ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μία ελεύθερη και ισορροπημένη διατροφή συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά όταν η λακτόζη είναι ανεκτή, άπαχο κρέας). Τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συμπερασματικά, οι πάσχοντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη πορεία της νόσου.

ΠΗΓΗ: Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης και της μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων της μεθερπητικής νευραλγίας.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri