Πώς θα αντιμετωπίσετε μια τροφική δηλητηρίαση

Ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής, κατά την αγορά, παρασκευή και κατανάλωση των τροφίμων, μπορείτε να προλάβετε την τροφική δηλητηρίαση. Τι γίνεται όμως αν δεν τα καταφέρετε;

Κάτι φάγατε, κάτι ήπιατε, κάτι δεν κάνατε σωστά και τώρα είστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις. Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση  μολυσμένων τροφών ή νερού και εκδηλώνεται με μία ποικιλία συμπτωμάτων.   Οφείλεται στη δράση μικροοργανισμών (μικρόβια, ιοί, παράσιτα) ή τοξίνες αυτών, τα οποία αναπτύσσονται στις τροφές ή στο νερό, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή ή την συντήρησή τους. Μπορεί όμως να προκληθεί και από τροφές που έχουν από την φύση τους κάποια δηλητηριώδη ουσία, όπως κάποια είδη μανιταριών ή ορισμένα οστρακοειδή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που εκτείνεται από μισή ώρα μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής μέχρι και εβδομάδες αργότερα. Συνήθως, όμως, εκδηλώνονται μέσα σε ένα 24ωρο. Προσβάλλουν κυρίως το πεπτικό σύστημα και περιλαμβάνουν ναυτίες, εμέτους, διαρροϊκές κενώσεις και κοιλιακό πόνο. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστούν και γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, αδυναμία, καταβολή, μυαλγίες, κεφαλαλγίες κ.ά.

Αντιμετώπιση

  1. Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά), γάλατος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και καφέ, γιατί αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
  2. Καταναλώστε στερεές τροφές όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές.
  3. Επειδή η  διάρροια και ο έμετος μπορεί να προκαλέσουν  απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση,  είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι και χαμομήλι) για ενυδάτωση του οργανισμού.
  4. Αλατίστε ελαφρά τις τροφές σας.  Το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.
  5. Απευθυνθείτε στο γιατρό αν:
  • Η διάρροια και οι έμετοι διαρκούν πάνω από 2-3 μέρες ή/και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
  • Σε περίπτωση που ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή έχετε καταναλώσει κάποιο περίεργο είδος μανιταριού ή οστράκου θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό νωρίτερα.
  • Έχετε επίμονους εμέτους που καθιστούν αδύνατη την πρόσληψη υγρών από το στόμα ή νιώθετε αφυδατωμένοι (στεγνά χείλια, γλώσσα, στόμα) .

Προσοχή! Η λήψη φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του γιατρού απαγορεύεται κατηγορηματικά. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.

Ο καρκίνος του μαστού μέσα από βιωματικούς διαλόγους γυναικών που τον βίωσαν

Ο καρκίνος του μαστού μέσα από βιωματικούς διαλόγους γυναικών που τον βίωσαν, στο επίκεντρο ημερίδας που διοργανώνει το «Αλμα Ζωής»

Καρκίνος μαστού και ωοθηκών: Ποιες γυναίκες δικαιούνται την εξέταση για τα γονίδια  BRCA1/2

Περίπου το 10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών αφορούν την κληρονομική μορφή της νόσου. Οι ειδικές εξετάσεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2 αφορούν περίπου 3.000 γυναίκες ετησίως και έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.