spot_imgspot_img

11 τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Γνωρίζετε ποια τρόφιμα πρέπει να μην καταναλώνετε την περίοδο της εγκυμοσύνης;  Μην βιαστείτε να απαντήσετε καθώς κάποια είναι υπεράνω υποψίας…

  • Αποφύγετε τα ψάρια που πιθανώς να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός.
  • Τα ωμά ψάρια π.χ. sushi και τα οστρακοειδή μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια και παράσιτα. Μερικά από αυτά μπορεί να επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σας και να βλάψουν εσάς και το μωρό σας.
  • Το ωμό ή μέτρια μαγειρεμένο κρέας μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια. Κατά γενικό κανόνα, το κρέας πρέπει να ψήνεται πολύ καλά.
  • Τα ωμά αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα και μπορεί να θέσουν εσάς και το έμβρυο σε κίνδυνο. Φροντίστε να μαγειρεύετε καλά τα αυγά πριν τα φάτε.
  • Το βιολογικό κρέας αποτελεί μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Α και χαλκού. Για να αποτρέψετε την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α, περιορίστε την πρόσληψη κρέατος σε μια μερίδα μία φορά την εβδομάδα.
  • Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 200 mg την ημέρα, δηλαδή περίπου 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ. Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη του μωρού και να έχει ως συνέπεια αυτό να γεννηθεί με μικρό βάρος.
  • Τα ωμά λάχανα μπορεί να είναι μολυσμένα με βακτήρια. Τρώτε τα μόνο καλά ψημένα ή τουλάχιστον πολύ καλά πλυμένα.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να είναι μολυσμένα με επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του τοξοπλάσματος. Είναι σημαντικό να πλένετε καλά όλα τα φρούτα με άφθονο καθαρό νερό προτού τα καταναλώσετε.
  • Μην καταναλώνετε μη παστεριωμένο γάλα, τυρί ή χυμό φρούτων, καθώς αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων.
  • Αποφύγετε κάθε αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου.
  • Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους, διαβήτη κύησης και διαφόρων επιπλοκών. Αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία για εσάς και το παιδί σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;