spot_imgspot_img

Τσουκνίδα, ένα φυσικό αντισταμινικό

Η τσουκνίδα, ένα φυτό που το βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας, χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό της παγκόσμιας φαρμακοποϊίας για την πρόληψη πολλών παθήσεων όπως χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές, αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα, υποσιτισμό, διαταραχές ύπνου, έκζεμα.

Το θεραπευτικό αυτό φυτό περιέχει 18 αμινοξέα, είναι εξαιρετική πηγή φυτικού σιδήρου και ασβεστίου, είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και σε περιεκτικότητά βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Κ και πολυάριθμα ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, βόριο, σελήνιο, μαγνήσιο και πυρίτιο.

Εκτός όμως από τις παραπάνω θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας, έχει αποδειχθεί πως το φυτό αυτό δρα και ως φυσικό αντισταμινικό καθώς περιέχει ορισμένες ουσίες που εμποδίζουν την απελευθέρωση της ισταμίνης, του μορίου δηλαδή που ευθύνεται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η λήψη της τσουκνίδας μπορεί να γίνει με την μορφή σούπας ή αφεψήματος.

Πως μπορείτε να φτιάξετε αφέψημα από τα φύλλα της τσουκνίδας:

  • Σε 150 ml βραστό νερό ρίχνουμε λίγα τεμαχισμένα φύλλα τσουκνίδας (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού).
  • Αφήστε τα φύλλα τσουκνίδας για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε.
  • Προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού βιολογικό μέλι λεβάντας για πιο γλυκιά γεύση. Το μέλι λεβάντας καταπραΰνει τον πονόλαιμο και την βραχνάδα στον λαιμό.
  • 3 φλιτζάνια καθημερινά απαλύνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα των εποχικών αλλεργιών.

Εάν υποφέρετε από εξανθήματα ή έκζεμα κατά την περίοδο της ανοιξιάτικης γύρης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έγχυμα τσουκνίδας για να κάνετε κομπρέσες που θα σας ανακουφίσουν από τον κνησμό.

Τα φυτά, όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση, έχουν ευεργετική επίδραση για τον οργανισμό. Η κατανάλωση τσουκνίδας δεν έχει καμία γνωστή αντένδειξη με φάρμακα, ή με την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Μάλιστα, συχνά συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της περιεκτικότητάς της σε σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην ενδυνάμωση του οργανισμού της μελλοντικής μητέρας και στον σχηματισμό ενός υγιούς μωρού. Ωστόσο, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την συστηματική χρήση ενός φυτού.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;