Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας
Ελληνικός καφές
Ανέρχεται πρώτος σε πωλήσεις στη χώρα μας και αντιπροσωπεύει το 50% περίπου του ετήσιου όγκου πωλήσεων καφέ. Εκτός από τη χώρα μας, καταναλώνεται ευρέως στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τις αραβικές χώρες.
Στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από ζυμωμένους κόκκους καφέ που στεγνώνουν με ψύξη ή ψεκασμό. Είναι απλό να προετοιμαστεί, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ανακατέψετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίου καφέ με ζεστό νερό. Αυτό επιτρέπει στα κομμάτια καφέ να διαλυθούν.
Αντιπροσωπεύει το 25% των πωλήσεων στην Ελλάδα. Προέρχεται από τον φυσικό καρπό του καφεόδεντρου, ενώ κατά την παραγωγική του διαδικασία έχει βραστεί, φιλτραριστεί αρκετές φορές και αφυδατωθεί ώστε να καταλήξει ο ιδιαίτερός του κόκκος στο ποτήρι σας.
Καφές φίλτρου
Φτιάχνεται με την προσθήκη καυτού ή βραστού νερού πάνω από αλεσμένους κόκκους καφέ και τυπικά γίνεται με τη χρήση φίλτρου, γαλλικής πρέσας ή καφετιέρας.
Κατέχει το 15% των πωλήσεων στην Ελλάδα. Διακρίνεται σε καφέ φίλτρου αμερικάνικο, γαλλικό και εσπρέσο και διατίθεται και αρωματισμένος. Οι αρωματικές ουσίες που προστίθενται είναι απλές (μέντα, σοκολάτα, βανίλια, κτλ.) ή σύνθετες όπως βανίλιας-φουντούκι, κανέλας-φουντούκι κ.α.
Καφές εσπρέσο
Ο καφές Εσπρέσο παρασκευάζεται με την ώθηση μικρής ποσότητας πολύ καυτού νερού, ή ατμού, μέσα από λεπτούς αλεσμένους κόκκους καφέ. Ενώ είναι μικρότερος σε όγκο από τον κανονικό καφέ, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Καφές αποκαφεϊνωμένος
Καφές χωρίς καφεΐνη, με λιγότερο από 1-3mg καφεΐνης. Αναζήτησε στις συσκευασίες των προϊόντων τη φυσική μέθοδο αποκαφεϊνοποίησης, όπου οι κόκκοι του καφέ βρέχονται με ζεστό νερό, ώστε να απομακρυνθεί η καφεΐνη, αλλά να διατηρηθούν τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά.
Καφές αρωματισμένος
Kαφές με πρόσθετη αρωματική γεύση.