Έχουν οι vegan χαμηλότερη χορηστερόλη;

Η vegan διατροφή συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Οι δίαιτες αυτές είναι ένας τύπος διατροφικού μοτίβου που αποκλείει  όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των θαλασσινών, των πουλερικών, των αυγών, των γαλακτοκομικών και του μελιού. Οι vegan δίαιτες συνήθως περιλαμβάνουν άφθονα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες vegan συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 49 μελετών, οι vegan και οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης, σε σύγκριση με τις παμφάγες δίαιτες (3).

Μια άλλη ανασκόπηση 40 μελετών παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι οι βίγκαν έχουν συνήθως χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης από τα παμφάγα άτομα.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι τα διατροφικά πρότυπα των vegan μπορεί να είναι ευεργετικά για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η αθηροσκλήρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση περίσσειας χοληστερόλης και λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες.

Οι δίαιτες vegan συνδέονται γενικά με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, και έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, δεν θεωρούνται υγιεινά όλα τα vegan τρόφιμα καθώς ορισμένα από αυτά που είναι επεξεργασμένα μπορεί να συμβάλλουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Έτσι, η επιλογή τροφών που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωση περισσότερων υγιεινών λιπαρών για την καρδιά και ο περιορισμός της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας και να μεγιστοποιήσει τα πιθανά οφέλη μιας vegan διατροφής.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πώς μπορεί να επηρεάσει η νηστεία τον οργανισμό μας;

Καθώς ξεκίνησε η νηστεία της Σαρακοστής, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να απέχουν από κάποια, είτε από όλα τα ζωικά προϊόντα

Οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα