Βερίκοκo, το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού

Τα βερίκοκα ανήκουν στην κατηγορία Rosaceae, μαζί με τα αμύγδαλα, τα ροδάκινα και τα μήλα. Στο εσωτερικό τους έχουν έναν καρπό, ο οποίος δεν καταναλώνεται και απορρίπτεται.

Τα βερίκοκα μπορεί να είναι συνήθως πορτοκαλί, αλλά το χρώμα τους κυμαίνεται από πορτοκαλί έως πορτοκαλο-κόκκινο και ορισμένες ποικιλίες έχουν λευκό έως πρασινωπό λευκό χρώμα.

Η προέλευση τους φαίνεται να είναι ασιατική ωστόσο, η μεγαλύτερη παραγωγή βερίκοκου στον κόσμου γίνεται στις Μεσογειακές χώρες.

 

Τα θρεπτικά Συστατικά του βερίκοκου

Το βερίκοκο περιέχει κυρίως υδατάνθρακες και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνες A, C, K, E, B1 κ.α. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η περιεκτικότητα του σε βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες, δηλαδή πολυφαινόλες και καροτενοειδή, που προλαμβάνουν με την δράση τους την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διάφορων τύπων καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα οφέλη του βερίκοκου στην υγεία

Τα βερίκοκα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μεταξύ των οποίων:

  • Προάγουν την υγεία των ματιών και του δέρματος
  • Είναι χρήσιμα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Βοηθούν στην διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα, αποτρέποντας την αύξηση της
  • Συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού
  • Μπορεί να μετριάσουν την απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) και το οξειδωτικό στρες στο συκώτι

 

Το Βερίκοκο στη Διατροφή μας

Τα βερίκοκα είναι μικρά και δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστούν ή να καθαριστούν. Επομένως, αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση, καθώς με ένα καλό πλύσιμο είναι έτοιμα για κατανάλωση. Πέρα από φρέσκα μπορείς να τα καταναλωθούν αποξηραμένα, σε κομπόστα και κατεψυγμένα.

 

Μερικοί εύκολοι τρόποι για να προσθέσετε τα βερίκοκα στη διατροφή σας:

Αρχικά, μπορείτε να τα καταναλώσετε φρέσκα ως σνακ μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ή μαζί με γιαούρτι και άλλα φρούτα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα αποξηραμένα βερίκοκα. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε σαλάτες λαχανικών ή σε smoothie μαζί με άλλα φρούτα και γάλα.  Επιπλέον, τα βερίκοκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές με κρέας (χοιρινό ή μοσχάρι) και κοτόπουλο, προσδίδοντας μια γλυκιά νότα.

Εάν προτιμάτε περισσότερο τις γλυκιές συνταγές, μπορείτε να φτιάξετε τάρτες, μπάρες, ζελέ, cheesecake κ.α. που θα περιέχουν μέσα βερίκοκο. Μην ξεχνάτε ότι στην αγορά κυκλοφορούν και πολλές μαρμελάδες με γεύση βερίκοκο. Μπορείτε να αλείψετε την μαρμελάδα πάνω στο ψωμί, σε φρυγανιές και σε ρυζογκοφρέτες. Φυσικά, αν σας ανησυχεί η περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, μπορείτε να φτιάξετε μια σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Φτιάξτε μόνοι σας βούτυρο αμυγδάλου

Δοκιμάστε σήμερα, πανεύκολο αμυγδαλοβούτυρο!