spot_imgspot_img

Οι βιταμίνες που χρειάζονται περισσότερο οι ηλικιωμένοι

Καθώς μεγαλώνουμε κάποιες βιταμίνες μπορεί να λείψουν από τον οργανισμό μας, ενώ κάποιες άλλες τις χρειαζόμαστε περισσότερο. Δείτε τις πιο σημαντικές βιταμίνες που χρειάζεται ένας ηλικιωμένος…

Βιταμίνη C

Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία, καθιστώντας τους ηλικιωμένους ευάλωτους σε ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν έως την πνευμονία. Η συγκεκριμένη βιταμίνη προστατεύει το γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που αποτρέπουν τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Παρέχει επίσης ζωτική αντιοξειδωτική προστασία για την προστασία των λευκών αιμοσφαιρίων από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν οι ηλικιωμένοι αρρωσταίνουν, η βιταμίνη C μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης.

Ο σίδηρος βοηθά, επίσης, το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο. Χωρίς επαρκή ποσότητα σίδηρου, η ευρωστία των ερυθρών αιμοσφαιρίων μειώνεται. Αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμίνης C, το σώμα απορροφά ευκολότερα τον σίδηρο.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C ενισχύει την υγεία της καρδιάς, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους ηλικιωμένους. Η σωστή ποσότητα βιταμίνης C μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης χαλαρώνοντας τα αγγεία γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για την φυσιολογική ροή του αίματος.

Βιταμίνη D

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια σκελετική νόσος που προκαλεί μείωση της οστικής μάζας και επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής των οστών, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο κατάγματος, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Η βιταμίνη D σχετίζεται στενά με τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών οστών. Προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και διατηρεί επαρκείς συγκεντρώσεις ασβεστίου στον ορό του αίματος για φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν λιγότερη βιταμίνη D. Μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι βγαίνουν λιγότερο έξω στον ήλιο ή στο ότι είναι πιο δύσκολο να μετατραπεί το φως του ήλιου σε βιταμίνη D καθώς μεγαλώνουμε.

Λόγω της αυξημένης ανάγκης για βιταμίνη D και της μείωσης της φυσικής παραγωγής της με την ηλικία, πολλές μελέτες προτείνουν πόση βιταμίνη D3 πρέπει να παίρνει ένας ηλικιωμένος . Οι ηλικιωμένοι ηλικίας έως 70 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 600 IU. Οι ενήλικες άνω των 70 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 800 IU βιταμίνης D.

Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων, επομένως πρέπει να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από τη διατροφή τους για να διατηρήσουν την υγεία των οστών τους.

Βιταμίνες Β

Καθώς η ικανότητα των ηλικιωμένων να απορροφούν τη βιταμίνη Β12 μειώνεται και η όρεξή τους μειώνεται, καθίσταται δύσκολο για αυτούς να εξασφαλίζουν αρκετή Β12 μόνο μέσω της διατροφής. Η ανεπάρκεια της Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης στους ηλικιωμένους.

Οι ηλικιωμένοι με ήπια προβλήματα μνήμης μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη υψηλών ημερήσιων δόσεων βιταμίνης Β για την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του εγκεφάλου. Η χορήγηση της σωστής ποσότητας βιταμινών Β μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ηλικιωμένων, όπως απώλεια μνήμης. Επειδή οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές και το σώμα σας δεν τις αποθηκεύει, είναι σημαντικό να τις λαμβάνετε καθημερινά.

Ασβέστιο

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των οστών υγιών στη φάση της τρίτης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ασβεστίου για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής πρόσληψης ασβεστίου λόγω μειωμένης όρεξης, αλλά και φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων που μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες ηλικίας 50 ετών και κάτω και στους άνδρες 70 ετών και κάτω να λαμβάνουν 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα. Άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση πάντως πριν λάβετε κάποιο συμπλήρωμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ωμέγα Λιπαρά Οξέα

Οι γιατροί συστήνουν συχνά συμπληρώματα ιχθυελαίου επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Για να αποκομίσουν τα σημαντικότερα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, οι ηλικιωμένοι πρέπει να τα συνδυάσουν με έναν υγιή τρόπο ζωής, που να περιλαμβάνει τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων. Λάβετε υπόψη ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;