Ορισμένες βιταμίνες και αντιοξειδοτικά συστατικά μπορούν, μπορεί να συμβάλλουν στον περιορισμό και τον έλεγχο του πόνου και ειδικά οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Ακόμη, τον πόνο μπορεί να ανακουφίσουν ορισμένα ιχνοστοιχεία, όπως λ.χ το σελήνιο και το μαγνήσιο.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και βρίσκονται στα δημητριακά, η Ε δρα με διπλό τρόπο, ως αντιοξειδοτικό και επιπλέον συμβάλει στην παραγωγή ενδορφινών, ορμόνες που δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η C αποτελεί έναν ακόμη φυσικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση του πόνου. Κυρίως θεωρείται ότι συμβάλλει στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τις πιπεριές.
Το μαγνήσιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως βοηθάει στην ανακούφιση ορισμένων πόνων και ειδικά του πονοκεφάλου. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι κτλ.). Τέλος, το σελήνιο θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και για τον λόγο αυτό θεωρείται ότι ανακουφίζει τον πόνο. Θα το βρείτε στα ψάρια και τα όσπρια.