Ποιες είναι οι «ξεχασμένες» Τροπικές Ασθένειες;

…κι όμως συνεχίζουν να προκαλούν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις «ξεχασμένες» Τροπικές Ασθένειες –Neglected Tropical Diseases (NTDs), ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

– Ο όρος «ξεχασμένες» ή αλλιώς «παραμελημένες»  τροπικές ασθένειες χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία ομάδα ασθενειών που παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια στην γεωγραφική τους εξάπλωση και στην παθογένειά τους. Κοινό σημείο των ασθενειών αυτών είναι ότι εμφανίζονται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

– Οι ξεχασμένες τροπικές ασθένειες πλήττουν περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

– Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες και παιδιά και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό, αλλά μέχρι στιγμής μη υπολογισμένο, ποσοστό των μη μεταδιδόμενων νόσων.

– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι κυριότερες «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες είναι ο Δάγκειος Πυρετός, η Λύσσα, η Αμερικανική Τρυπανοσωμίαση (ασθένεια Chagas), η Αφρικανική Τρυπανοσωμίαση (ασθένεια του Ύπνου), η Λεϊσμανίαση, η νόσος Νόμα, οι Τροφιμογενείς Trematodiasis, παρασιτικές  Ελμινθιάσεις, η Σχιστοσωμίαση, η Λεμφική Φιλαρίαση.

–  Η συχνότητα εμφάνισης του Δάγκειου Πυρετού έχει αυξηθεί κατά 30 φορές τα τελευταία 50 χρόνια. Εκτιμάται ότι τα κρούσματά του κυμαίνονται από 50 – 100 εκατομμύρια το χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες που θεωρούνται ενδημικές της νόσου, θέτοντας σε κίνδυνο δυνητικά το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο δάγκειος πυρετός σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο και αποτελεί πλέον κίνδυνο και για τις αναπτυγμένες χώρες.

– Η Λύσσα εμφανίζεται σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Αν και είναι μια 100% ιάσιμη ασθένεια, περίπου 60.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από λύσσα.

– Η νόσος Chagas είναι η πιο κοινή παρασιτική ασθένεια στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Εκτιμάται ότι από την νόσο αυτή έχουν μολυνθεί περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι και περισσότεροι από 70 εκατομμύρια διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης καθημερινά. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί, ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί για πολλά χρόνια γεγονός που οδηγεί σε καθυστερημένη διάγνωση, με αποτέλεσμα η ασθένεια να γίνεται ανίατη.

– Η Αφρικανική Τρυπανοσωμίαση, γνωστή και ως Ασθένεια του Υπνου, μεταδίδεται από παράσιτο από το τσίμπημα του εντόμου «Glossina» ή αλλιώς μύγα τσε-τσε. Πλήττει κυρίως φτωχούς πληθυσμούς που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Αφρικής. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια είναι θανατηφόρα ενώ εάν αντιμετωπιστεί πολύ αργά, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μόνιμες αλλαγές προσωπικότητας και ψυχιατρικά προβλήματα.

– Η Δερματική Λεϊσμανίαση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες και ξεχασμένες τροπικές ασθένειες και προκαλείται από πρωτόζωα παράσιτα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα του μολυσμένου θηλυκού εντόμου Φλεβοτόμος. Πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Η ασθένεια δεν είναι θανατηφόρα αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μόνιμες βλάβες και παραμορφώσεις στο δέρμα. Η υπάρχουσα θεραπεία είναι επώδυνη και μπορεί να είναι τοξική για τον ασθενή με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μη λαμβάνουν θεραπεία.

– Η νόσος Νόμα γνωστή και ως «το πρόσωπο της φτώχειας». Είναι μια λοίμωξη της στοματικής κοιλότητας, ένας τύπος γάγγραινας που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και καταστρέφει που κυρίως τους βλεννογόνους του στόματος, τα οστά και τους ιστούς. Πλήττει κυρίως παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Έως και το 90% αυτών των παιδιών, εάν δεν λάβουν θεραπεία, πεθαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες. Όσα επιζούν μένουν με σοβαρές παραμορφώσεις στο πρόσωπο, οι οποίες τα δυσκολεύουν στο φαγητό, στην ομιλία ή στην αναπνοή.

– Η Σπλαχνική Λεϊσμανίαση ή Καλά Αζάρ είναι μια θανατηφόρα ενδημική ασθένεια, η οποία εντοπίζεται σε 78 χώρες, σε τροπικές ή υπο-υποτροπικές περιοχές. Αν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, οι ασθενείς εξασθενούν και πεθαίνουν, συνήθως λόγω λοιμώξεων.

– Οι τροφιμογενείς λοιμώξεις Trematodiases είναι ζωονοσογόνες λοιμώξεις, δηλαδή ασθένειες που προσβάλλουν κυρίως οικόσιτα ή άγρια ζώα και μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Οι λοιμώξεις αυτές είναι διαδεδομένες κυρίως στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, και στην κεντρική και νότια Αμερική. Εκτιμάται ότι από τις λοιμώξεις αυτές έχουν μολυνθεί περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι.

– Η λεμφική φιλαρίαση, γνωστή και ως ελεφαντίαση, είναι μια επώδυνη, παραμορφωτική ασθένεια που πλήττει περισσότερα από 120.000.000 άτομα, κυρίως στις τροπικές περιοχές. Προκαλείται από τρία διαφορετικά είδη του νηματοειδούς σκώληκα και μεταδίδεται από τα κουνούπια μέσω των προνυμφών των παρασίτων που εναποτίθενται στο δέρμα του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του τσιμπήματος. Προκαλεί βλάβες στους νεφρούς, υψηλό πυρετό και επώδυνο λεμφοίδημα των άκρων και των γεννητικών οργάνων.

– Η Σχιστοσωμίαση εκδηλώνεται ως λοίμωξη που αποκτάται όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με φρέσκο νερό μολυσμένο με προνύμφες των παρασίτων των σχιστοσωμάτων. Η λοίμωξη επηρεάζει σχεδόν 240 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και είναι διαδεδομένη σε τροπικές περιοχές, σε φτωχές κοινότητες που δεν διαθέτουν καθαρό πόσιμο νερό. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200.000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε σχιστοσωμίαση στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

– Οι μεταδιδόμενες από το έδαφος παρασιτικές  Ελμινθιάσεις είναι από τις πιο κοινές λοιμώξεις σε όλο τον κόσμο και επηρεάζουν τις φτωχότερες και πιο υποβαθμισμένες κοινότητες. Οι μεταδιδόμενοι από το έδαφος σκώληκες επηρεάζουν την διατροφική κατάσταση των ατόμων που έχουν μολυνθεί και μπορεί να προκαλέσουν εντερική αιμορραγία, απώλεια όρεξης, διάρροια ή δυσεντερία, εντερική απόφραξη και πρόπτωση ορθού και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και θάνατο.

–Κάποιες από αυτές τις ασθένειες τείνουν να συνυπάρχουν και να εμφανίζονται σε 149 χώρες από τις 193 του κόσμου, σε 100 από τις οποίες εμφανίζονται ως και δύο ασθένειες από αυτές, ενώ σε 30 χώρες μπορεί να είναι ενδημικές έξι ή περισσότερες ασθένειες ταυτόχρονα.

– Παρά το γεγονός ότι οι «ξεχασμένες» ασθένειες είναι εμφανίζονται συχνότερα σε χώρες όπου το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι χαμηλό, λόγω της μετακίνησης των πληθυσμών, έχουν αρχίσει να αναδύονται ή να επανεμφανίζονται  στη Βόρεια Αμερική και σε χώρες της Ευρώπης.

– Σύμφωνα με Έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οι ασθενείς που υποφέρουν από ξεχασμένες τροπικές ασθένειες χρειάζονται καλύτερη πρόσβαση στη διάγνωση και σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Στην ίδια Έκθεση επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών  είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν – κατόπιν βασικής εκπαίδευσης – από εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές.

– Ο νέος «οδικός χάρτης» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τις ξεχασμένες τροπικές ασθένειες αποτελεί μια ευκαιρία για την ανάπτυξη θεραπειών, εμβολίων και διαγνωστικών εργαλείων για αυτές τις ασθένειες. Οι φιλόδοξοι στόχοι του περιλαμβάνουν την εξάλειψη τουλάχιστον μίας ξεχασμένης τροπικής ασθένειας σε 100 χώρες και τη μείωση κατά 90% του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ιατρική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους έως το 2030.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».