9 Συμβουλές για να μην πάρετε βάρος στις γιορτές

Γράφει ο Δημήτρης Πέτσιος Msc, Κλινικός Διαιτολόγος, Αθλητικός Διατροφολόγος
Master Practitioner Διατροφικών Διαταραχών (NCfED) 

Συνήθως, για τα κιλά που παίρνουμε την περίοδο των γιορτών κατηγορούμε τις διάφορες λιχουδιές που κατακλύζουν το σπίτι μας και όχι μόνο. Σίγουρα το να βρισκόμαστε ανάμεσα σε τόσους πειρασμούς, αυξάνει τις πιθανότητες να ενδώσουμε και κατά συνέπεια να αυξηθεί και το βάρος μας. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το «θερμιδογόνο» περιβάλλον. Μελέτες έχουν δείξει ότι η απόκριση στα συναισθήματα έχει ισάξιο (αν όχι μεγαλύτερο) μερίδιο ευθύνης με την απόκριση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε ότι αφορά την αύξηση βάρους.

Ειδικά την περίοδο των γιορτών πολλές και ωραίες αναμνήσεις αναπηδούν από το μυαλό μας και σίγουρα κάποιες από αυτές συνδέονται με γλυκές μυρωδιές και σπιτικές γεύσεις. Ασυναίσθητα, μέσω αυτών «μεταφερόμαστε» ξανά στο χαρούμενο παρελθόν. Τελικά, είτε λόγω νοσταλγίας, είτε λόγω μοναξιάς σε αυτές τις γιορτές, μέσω του φαγητού  και του γλυκού μεταφερόμαστε νοητά σε παλιότερες γιορτινές μέρες. Το τίμημα όμως, μπορεί να είναι τα κιλά που θα παραμείνουν και μετά τις γιορτές. Καλό είναι λοιπόν, να θυμόμαστε ότι οι ωραίες αναμνήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες, αλλά μία ακόμα λιχουδιά δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω από το να μας «εξαπατήσει» ευχάριστα για λίγα δευτερόλεπτα. Όσο και να το θέλουμε, παραμένουμε στο παρόν.

9 Χρήσιμες συμβουλές για να μην πάρουμε βάρος στις γιορτές

-Όταν είμαστε καλεσμένοι για φαγητό σε σπίτι το βράδυ φροντίζουμε να τρώμε ένα πλήρες πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και φρούτα με λίγη πρωτεΐνη ενδιάμεσα. Δεν χρειάζεται να μένουμε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου, γιατί θα πεινάμε πολύ, με αποτέλεσμα να φάμε μεγαλύτερη ποσότητα και να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με πολλές θερμίδες.

-Στο τραπέζι επιλέγουμε πάντα μια σαλάτα και τη συνοδεύουμε με ψητό κρέας, πατάτες, λίγο ρύζι ή άλλο αμυλούχο. Γεμίσετε, λοιπόν το μισό πιάτο σας με σαλάτα και στο υπόλοιπο μισό χώρο που απομένει θα βάλετε το κρέας (1 παλάμη: προτιμούμε κάποιο άσπρο κρέας ως κυρίως πιάτο π.χ. γαλοπούλα, κοτόπουλο και αφαιρούμε, όσο δυνατόν περισσότερο ορατό λίπος από το κρέας π.χ. την πέτσα) που θα αποτελεί το κυρίως πιάτο του τραπεζιού, συνοδευόμενο από μία αμυλούχο επιλογή (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες κ.α.). Μία έξυπνη επιλογή αν το κυρίως είναι γεμιστή γαλοπούλα είναι να το συνοδέψουμε με την γέμιση (2 με τρεις κουταλιές της σούπας) μη επιλέγοντας τις πατάτες ή το ρύζι που μπορεί να υπάρχουν στο τραπέζι.

-Μην ξεχνάτε ότι στις γιορτές ή όταν γευματίζουμε εκτός σπιτιού προτιμάμε να καταναλώσουμε τρόφιμα τα οποία δεν τα έχουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Κανένας δεν θέλει να στερείται, οπότε μπορείτε ακόμη να δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πίτας ή ένα μπισκότο. Εάν συνεχίσετε να πεινάτε, μπορείτε να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας με σαλάτα. Έτσι, προτιμότερο είναι να ξεκινάμε το γεύμα μας με μια σαλάτα για να αυξήσουμε το αίσθημα του κορεσμού και ταυτόχρονα να μειώσουμε το λίπος που θα απορροφηθεί στο έντερο μέσω των φυτικών ινών που τρώμε.

-Επιλέγουμε λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδία μας από τα πολλά λιπαρά που μπορεί να καταναλώσουμε. Εάν δεν μας αρέσει, μπορούμε να πιούμε μπύρα ή light αναψυκτικό, αντί να επιλέξουμε να πιούμε ένα λικέρ ή ένα ποτό, τα οποία συνήθως σερβίρονται μετά το δείπνο. Το κόκκινο κρασί αποδίδει λιγότερες θερμίδες σε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με τα υπόλοιπα οινοπνευματώδη. Για τις γυναίκες συστήνεται το πολύ ένα ποτήρι κρασί την ημέρα και για τους άνδρες 2 ποτήρια κρασί την ημέρα.

-Εάν έχουμε «αδυναμία» στα γλυκά των εορτών μπορούμε με προσοχή να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, χωρίς όμως να βάλουμε κιλά. Το μελομακάρονο, (όπως και οι δίπλες) αποτελεί μια καλή επιλογή, καθώς έχει τις λιγότερες θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και ζωικά λιπαρά. Αποτελεί τη καλύτερη επιλογή, σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες και τα αλλά γλυκά που έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Προσπαθήστε να είστε εκλεκτικοί. Είναι σημαντικό να επιλέξετε το γλυκό που πραγματικά θέλετε να καταναλώσετε και να μην παρασυρθείτε δοκιμάζοντας λίγο από όλα. Κινδυνεύετε έτσι, να φάτε περισσότερο και να μην το απολαύσετε. Να θυμάστε ότι το γλυκό το τρώτε για την ικανοποίηση-απόλαυση και όχι για να χορτάσετε, επομένως δύο μικρές μπουκιές είναι αρκετές.

-Τις ημέρες που δεν σκοπεύουμε να φάμε έξω ή δεν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι καλό είναι να «γλυτώνουμε» τον οργανισμό μας από τα πολλά ζωικά λίπη και έτσι να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και άπαχα γαλακτοκομικά. Τα ζωικά λίπη είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και μπορούν να μας ανεβάσουν την χοληστερίνη εάν τα τρώμε με υπερβολή. Τέτοια ζωικά λίπη είναι το ζωικό βούτυρο, το χοιρινό, μπέικον, πλήρη γαλακτοκομικά.

-Είναι παρά πολύ σημαντικό τις ημέρες αυτές, αλλά και γενικά να πίνουμε άφθονο νερό, διότι το πολύ αλκοόλ, αφυδατώνει τον οργανισμό μας κι έτσι πρέπει να το αναπληρώνουμε, πίνοντας τουλάχιστον 2-2,5 λίτρα καθημερινά. Επίσης το νερό είναι απαραίτητο, προκειμένου αποβληθούν οι “τοξίνες” που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό μας, αλλά και για να λειτουργεί σωστά ο μεταβολισμός μας.

-Δεν χρειάζεται να αμελήσουμε την σωματική μας δραστηριότητα λόγω των εορτών. Μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμά μας, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, για περπάτημα, για χορό, για βόλτες στα μαγαζιά κ.α. Αποφύγετε τις  ατελείωτες ώρες μπροστά από τη τηλεόραση ή το Ίντερνετ, γιατί έτσι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να βάλουμε βάρος (τσιμπολόγημα).

-Ίσως να περιορίσουμε όσο μπορούμε το επιπλέον αλάτι διότι, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας. Έτσι λοιπόν κατά τη περίοδο των εορτών, επειδή τρώμε περισσότερο και εκτός σπιτιού και δε γνωρίζουμε ποσό αλάτι έχει το φαγητό που θα καταναλώσουμε, καλό είναι να περιορίζουμε τις πλούσιες πηγές αλατιού, όπως είναι τα έτοιμα σνακ, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα πατατάκια,  οι έτοιμες σούπες και σάλτσες, τα παστά και καπνιστά, τα επεξεργασμένα τυριά κ.ά. Προσπαθήστε επίσης, να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι κατά το μαγείρεμα, ενώ το κάλιο στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθάει στην αντιμετώπιση της κατακράτησης, οπότε στα υπόλοιπα κανονικά μας γεύματα επιμένουμε στην επιλογή περισσότερων φρούτων και λαχανικών και φυσικά άφθονου νερού.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.