Τα μακρινά ταξίδια διασφαλίζουν την  ευτυχία και την ευεξία

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία σας ταξιδεύοντας σε μεγάλες αποστάσεις

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College London επισημαίνει πως όσοι ταξιδεύουν πιο συχνά και μάλιστα σε μακρινές αποστάσεις είναι πιο υγιείς σε σχέση με εκείνους που μετακινούνται σε κοντινές αποστάσεις.

Μάλιστα, οι πιθανότητες της καλής υγείας αυξάνονται για όσους μετακινούνται συχνά και σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 24 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους,

Σύμφωνα με τους ειδικούς η σύνδεση αυτή μπορεί να οφείλεται τη φύση των πιο μακρινών ταξιδιών. Εάν το εύρος των περιοχών που επισκέπτονται είναι μεγαλύτερο, τότε είναι πιο πιθανό να επισκέπτονται φίλους ή συγγενείς γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής που οδηγεί στην καλύτερη υγεία.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν τις ταξιδιωτικές συνήθειες 3.014 κατοίκων  της βόρειας Αγγλίας και εξέτασαν τους παράγοντες που περιορίζουν τις μετακινήσεις εκτός της περιοχής που διέμεναν, όπως η έλλειψη δημόσιων συγκοινωνιών, προβλημάτων υγείας κτλ, ενώ έλαβαν υπόψη τη συχνότητα των ταξιδιών, τον αριθμό των διαφορετικών τόπων που επισκέφθηκαν, καθώς και  την απόσταση των προορισμών.

Διαπιστώθηκε ότι οι συσχετισμοί μεταξύ των περιορισμών στις μετακινήσεις, κοινωνικής συμμετοχής και υγείας ήταν ισχυρότεροι μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί οι μεσήλικες είναι πιθανότερο να εμφανίζουν κινητικά προβλήματα που περιορίζουν τη μετακίνησή τους σε μακρινούς προορισμούς, αλλά και να βιώνουν το αίσθημα της μοναξιάς. Έτσι, το εύρος των περιοχών που μπορούν να επισκεφθούν είναι περιορισμένο, οδηγώντας σε μικρότερη κοινωνική συμμετοχή και υποβάθμιση της υγείας του.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Transport & Health.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας