Υπερβολική τριχοφυΐα: τι σημαίνει για την υγεία σας

Μπορεί να οφείλεται απλά στα γονίδια, ενδεχομένως όμως να προκαλείται και από κάποιο πρόβλημα υγείας. Γι’ αυτό και η απότομη αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο.  Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί. Κάποια κορίτσια είναι δυνατό να εμφανίσουν αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές που κάθε άλλο παρά αναμενόμενο είναι, όπως το πρόσωπο, γύρω από τη θηλή, το στέρνο, την κοιλιά και το εσωτερικό των μηρών (δασυτριχισμός).  Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό για τις ίδιες και συχνά αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές επαφές τους και τις σχέσεις τους. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας και αυτό μόνο ένας ειδικός μπορεί να το διακρίνει.

Τι να κάνετε

 

Αν εμφανίσετε ξαφνικά τριχοφυΐα (χοντρές μαύρες τρίχες) στα παραπάνω σημεία Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, γιατί πίσω από αυτό μπορεί να «κρύβονται»  καταστάσεις που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση, όπως αύξηση των ανδρικών ορμονών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νευρογενής ανορεξία ή παχυσαρκία.  Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα.  Υπάρχουν και γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυΐα, χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, περιπτώσεις που συνήθως συνδέονται με την κληρονομικότητα.

Απαραίτητες εξετάσεις

 

Επειδή από την εικόνα μόνο δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς αν η  αυξημένη τριχοφυΐα είναι φυσιολογική ή οφείλεται σε κάποια πάθηση, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της και αναλόγως να αντιμετωπιστεί. Οι εξετάσεις αυτές είναι απλές και ανώδυνες (εξέταση αίματος για έλεγχο των ορμονών και υπερηχογράφημα για έλεγχο της μήτρας και των εξαρτημάτων της).

Υπάρχει λύση;

 

Η απάντηση είναι «ναι». Όταν η τριχοφυΐα οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, η λύση είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί. Αν, για παράδειγμα, η αιτία της τριχοφυΐας είναι μία ορμονική διαταραχή, ο γιατρός θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία και αντιμετωπίζοντας τη διαταραχή αυτή, θα αντιμετωπιστεί και η τριχοφυΐα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσει και μόνη της.  Σε περίπτωση που είναι κληρονομική, υπάρχουν αισθητικές θεραπείες, όπως χαλάουα, κρέμες κλπ και οι πιο μόνιμες, όπως  η ηλεκτρόλυση, το λέιζερ και η φωτόλυση.

Στην εφηβεία

 

Η ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γάμπες, στα γεννητικά όργανα και στις μασχάλες  καθώς και το «χνούδι» στο πρόσωπο και στο σώμα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό κατά την εφηβεία και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι μέρος των αλλαγών που συντελούνται  στο σώμα και συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια σε αυτήν την φάση της ζωής τους. Ίσως αρχικά να νιώθουν λίγο άβολα με αυτές τις μεταβολές, σύντομα όμως τις συνηθίζουν και  είναι σα να μην έχουν συμβεί.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διπλή μεταμόσχευση ήπατος – νεφρού στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»

Ασθενής 53 ετών υποβλήθηκε επιτυχώς στις 6 Απριλίου 2024 σε διπλή συνδυασμένη μεταμόσχευση ήπατος-νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο».

Πρόγραμμα Ψυχικής Ενδυνάμωσης Παιδιών και Εφήβων σε ακριτικά νησιά του Β. Αιγαίου: Απολογιστική εκδήλωση

Βασικός σκοπός του προγράμματος που υλοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου ήταν να ενισχύσει τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων μέσα από βιωματικά εργαστήρια. 

Με την συμμετοχή κορυφαίων ειδικών το 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)

Κύριο θέμα του 9ου συνεδρίου HTA είναι οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που ανακύπτουν με την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας που θα επιτρέψει ζωτικής σημασίας καινοτόμες τεχνολογίες υγείας να είναι ευρύτερα διαθέσιμες.