Υπναγωγικές ψευδαισθήσεις: αιτίες και αντιμετώπιση

Το να βλέπει κανείς «περίεργα» πράγματα όταν κοιμάται είναι κάτι σχετικά σύνηθες. Το να έχει όμως περίεργα οράματα ή αισθήσεις πριν ακόμα κοιμηθεί ή όταν ξυπνάει, σημαίνει ότι πάσχει από υπναγωγικές ψευδαισθήσεις.

Εκεί που ξυπνάτε ή σας παίρνει ο ύπνος, νιώθετε ότι ζείτε στο σπίτι των πνευμάτων. Οι υπναγωγικές ψευδαισθήσεις εμφανίζονται κατά τη μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο ή κατά τη διαδικασία του ξυπνήματος και τα άτομα αναφέρουν ότι ακούν φωνές, αισθάνονται την παρουσία φαντάσματος και βλέπουν ανθρώπους ή περίεργα αντικείμενα στο δωμάτιό τους.

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι ανησυχητικά αν εμφανίζονται περιστασιακά. Αν, όμως, συμβαίνουν συχνά και συνοδεύονται από ημερήσια υπνηλία και απώλεια του ελέγχου των μυών, όταν τα άτομα ενθουσιάζονται ή εκπλήσσονται, θα πρέπει να επισκεφθούν κάποιον ειδικό.

Οι ψευδαισθήσεις του ύπνου είναι πιο συχνές σε άτομα που πάσχουν από ναρκοληψία, ωστόσο μπορούν να συμβούν και σε άλλους ανθρώπους.

Αιτίες

Πολλοί μπορεί να μην παραδέχονται το πρόβλημα από φόβο να μην θεωρηθούν ψυχικά ασθενείς. Ωστόσο, πιστεύεται ότι εμφανίζονται σε στους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Μια μελέτη σε 14.000 έδειξε ότι τα άτομα με άγχος, κατάθλιψη ή διπολική συναισθηματική διαταραχή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν υπνοπομπικές ή υπναγωγικές ψευδαισθήσεις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι οι ασθενείς με διαταραχές προσαρμογής είχαν αύξηση των πιθανοτήτων να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κατά 1,5 φορές.

Η μελέτη ανέφερε επίσης ότι πάνω από τα μισά άτομα που εμφάνισαν υπναγωγικές ή υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις δεν είχαν καμία απόδειξη σωματικής διαταραχής, διαταραχής κατάχρησης ουσιών, διαταραχών του ύπνου ή άλλων ψυχικών διαταραχών.

Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά έχει αναφερθεί ότι ενδεχομένως να σχετίζονται με υπναγωγικές και υπνοπομπικές παραισθήσεις.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τη διαταραχή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντισπασμωδική, αντιψυχωτική ή αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση  στον εγκέφαλο ή στο αυτί, ψυχοθεραπεία ή θεραπεία για την εξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Παρά το φερόμενο ρόλο τους στην πρόκληση υπναγωγικών και υπνοπομπικών παραισθήσεων, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά συνιστώνται και για τη θεραπεία τους, όταν σχετίζεται με τη ναρκοληψία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας: Η έρευνα και η διαχείριση της νόσου στο επίκεντρο

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Επιληψίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, αποκλειστικά δια ζώσης, στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Olympia) στην Αθήνα.

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.