Μήπως είστε «κατά φαντασίαν ασθενής»;

Μήπως σας έχει  γίνει έμμονη ιδέα ότι έχετε μία σοβαρή ασθένεια παρόλο που οι γιατροί επιβεβαιώνουν το αντίθετο; Μήπως υποβάλλεστε διαρκώς σε ιατρικές εξετάσεις παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών σας; Εάν αναγνωρίζετε τον εαυτό μέσα σε αυτά τα συμπτώματα, τότε πιθανότατα να πάσχετε από υποχονδρίαση, την νόσο του «κατά φαντασίαν ασθενή».

Γράφει ο Δημήτρης Γούσης MD, MSc, Ψυχίατρος

Η υποχονδρίαση, η διαταραχή σωματοποίησης καθώς και οι συναφείς διαταραχές είναι πολύ συχνές στην καθημερινή πράξη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, σπάνια όμως φτάνουν στην προσοχή των ψυχιάτρων. Η έναρξη τους εντοπίζεται συνήθως πριν την ηλικία των 30 ετών και, αν και αφορά και τα δύο φύλα, οι γυναίκες υπερέχουν σημαντικά έναντι των ανδρών.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η υποχονδρίαση

Οι ασθενείς βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση γιατρών και δεν καθησυχάζονται από τις διαβεβαιώσεις περί μη ύπαρξης σωματικής αρρώστιας. Μπορεί να υπεραπασχολούνται με ζητήματα υγείας και διατροφής ή να ψάχνουν πληροφορίες στο ίντερνετ ή σε βιβλία.

-Παρουσία πολλών σωματικών ενοχλημάτων και έντονη ανησυχία από πλευράς του ασθενή για το ενδεχόμενο ύπαρξης σοβαρής σωματικής αρρώστιας.

-Η εντόπισή των συμπτωμάτων στο σώμα και η περιγραφή τους είναι ασαφείς, η έντασή τους κλιμακώνεται ενώ ο ασθενής δεν αναφέρει παράγοντες που μπορεί να ανακουφίζουν τα συμπτώματα ή τα επιδεινώνουν.

-Ο ασθενής μεγιστοποιεί τη σημασία συνηθισμένων σωματικών ενοχλημάτων και τα ερμηνεύει ως παθολογικά.

-Τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς έχουν άτυπο χαρακτήρα και δεν «ταιριάζουν» με κάποια σωματική αρρώστια.

-Συνήθως υπάρχει μακροχρόνιο ιστορικό πολλών διαγνωστικών εξετάσεων, ενίοτε εξειδικευμένων, δαπανηρών ή επεμβατικών χωρίς παθολογικά ευρήματα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να συγχέονται από τον ασθενή με θεραπευτικές παρεμβάσεις, ενώ σαφής διάγνωση δεν υπάρχει.

Η διαταραχή αυτή διαταράσσει τις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου και συχνά επηρεάζει την απόδοση και την λειτουργικότητα του στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις του. Όταν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία, η πορεία της είναι συνήθως χρόνια. Η θεραπεία της διαταραχής περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή/και ψυχοθεραπεία

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

10 συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών

Οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν εμφανή συμπτώματα, «προειδοποιώντας» μας με αυτόν τον τρόπο ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας.

Σε λειτουργία η πρώτη δημόσια δομή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα

Η ανακουφιστική φροντίδα απευθύνεται σε πάνω από 300.000 ασθενείς στη χώρα μας, ενήλικες και παιδιά.

Έλεγχος γονιμότητας: πότε πρέπει να γίνεται και ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου το 8-10% όλων των ζευγαριών έχουν κάποια μορφή προβλήματος υπογονιμότητας.