Είναι επικίνδυνο το φύσημα;

Τι ακριβώς είναι το φύσημα; Είναι επικίνδυνο; Χρειάζεται να κάνω περαιτέρω εξετάσεις; .

Το κατά πόσον είναι επικίνδυνο ένα φύσημα εξαρτάται και από το είδος του. Το φύσημα διακρίνεται σε δύο είδη: Το λειτουργικό φύσημα, στην περίπτωση δηλαδή κατά την οποία δεν υπάρχει παθολογικό υπόστρωμα, και το οργανικό, όταν λ.χ. υπάρχει στένωση, ανεπάρκεια βαλβίδας ή επικοινωνία μεταξύ κοιλοτήτων ή αγγείων (οπή στην καρδιά).

Αιτίες

Τα λειτουργικά φυσήματα συνήθως οφείλονται σε αυξημένη ροή αίματος στα μεγάλα αγγεία και συχνά παρατηρούνται σε καταστάσεις όπου υπάρχει υπερκινητική κυκλοφορία, λ.χ. πυρετός, υπερθυρεοειδισμός, αναιμία κλπ.

Η διάγνωση

Το φύσημα είναι ακροαστικό εύρημα, δηλαδή ο γιατρός το ανακαλύπτει συνήθως μετά από μία καλή ακρόαση με το στηθοσκόπιο. Υπάρχουν: α) Συστολικά φυσήματα, τα οποία ακούει ο γιατρός κατά τη συστολή της καρδιάς, β) διαστολικά, τα οποία γίνονται αντιληπτά κατά τη διαστολή και γ) συνεχή.

Οι εξετάσεις

Τα λειτουργικά είναι συστολικά φυσήματα. Ο καρδιολόγος, αν ανακαλύψει κάποιο φύσημα, μπορεί να συστήσει να γίνει υπέρηχος καρδιάς, ώστε να διαπιστώσει αν είναι λειτουργικό ή όχι. Στην περίπτωση που είναι λειτουργικό, είναι αθώο και δεν χρειάζεται παρακολούθηση. Αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα, τα φυσήματα πρέπει να διερευνώνται σε βάθος, ώστε να εξακριβωθεί η παθολογική αιτία και να ληφθούν μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.