Σβήστε το φως πριν κοιμηθείτε!

Εάν κοιμάστε το βράδυ με το φως αναμμένο, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε σοβαρά.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών, ο ύπνος με το φως αναμμένο φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και υπέρτασης. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Νευρολογίας Δρα Μίντζι Κιμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, μελέτησαν 552 ανθρώπους ηλικίας 63 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν με ειδική συσκευή στον καρπό τους η οποία κατέγραφε το ποσοστό έκθεσης σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες  κοιμούνταν για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Όλοι οι υπόλοιποι εκτίθεντο σε λιγότερο ή περισσότερο φως και είχαν εμφανίσει σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη. Το φως έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σημαντικό «σήμα» με το οποίο το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο διέπει μια σειρά βιολογικών διεργασιών, συγχρονίζεται με τον εξωτερικό κύκλο της ημέρας και της νύχτας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται συστηματικά με αναμμένο φως στην κρεβατοκάμαρα, είναι πολύ πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι, να έχουν υπέρταση και διαβήτη, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στο σκοτάδι.

Το τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει αποδειχθεί σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες ότι καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιο ρυθμό ), με συνέπεια να διαταράσσεται ο μεταβολισμός. Επίσης, το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλεί μικρότερης διάρκειας και χειρότερης ποιότητας ύπνο.

«Είτε λόγω του ανοιχτού κινητού μας, είτε επειδή αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όλο το βράδυ, είτε λόγω της φωτορύπανσης που υπάρχει στις μεγάλες πόλεις, ζούμε ανάμεσα σε πολλές τεχνητές πηγές φωτός 24 ώρες το 24ωρο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο», επεσήμανε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Μίντζι Κιμ.

Οι ερευνητές συνιστούν να έχουμε σβηστά τα φώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως επίσης και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, υπολογιστή) καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι επικίνδυνες για την υγεία. Συνιστούν επίσης, αν είναι αναγκαίο να παραμένει αναμμένο κάποιο φως, αυτό να μην είναι έντονο και να είναι τοποθετημένο κοντά στο πάτωμα. Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης το λευκό ή το μπλε φως και να προτιμάται φως με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Τέλος θα πρέπει το φως, είτε προέρχεται από λάμπα εντός του δωματίου είτε προέρχεται από το δρόμο, να μην πέφτει επάνω στο πρόσωπο και τα μάτια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα ύπνου Sleep.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.