Υπάρχουν τεστ για τη διάγνωση της άνοιας;

Δυο είναι τα πιο διαδεδομένα τεστ για τη διάγνωση της άνοιας, το MMSE (Mini Mental State Examination) και το Τεστ του Ρολογιού (Clock Drawing Test).

Το τεστ MMSE χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη σαν διαγωνιστικό εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, αλλά και για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών παρεμβάσεων. Το MMSE ελέγχει τη γνωστική λειτουργία στους εξής τομείς: προσανατολισμό στο χώρο και στο χρόνο, προσοχή-συγκέντρωση, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, γραφή και αντιγραφή. Η χορήγησή του απαιτεί 5-12 λεπτά από έναν εκπαιδευμένο εξεταστή.

Το MMSE είναι το πλέον ευρέως διαδεδομένο εργαλείο μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας. Χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη, σαν διαγνωστικό εργαλείο, σε επιδημιολογικές μελέτες και στην κλινική έρευνα για την παρακολούθηση της πορείας της νόσου και την μελέτη αποτελεσματικότητας θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Τα μειονεκτήματα του MMSE είναι η χαμηλή του ευαισθησία στη διάγνωση της Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής και στη διαφοροποίηση σοβαρής και πολύ σοβαρής άνοιας, η ευαισθησία του στην ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την εθνικότητα και η απουσία πληροφοριών για πεδία των ανώτερων λειτουργιών που απαιτούνται στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας.

Διαβάστε περισσότερα για το MMSE.

Το Τεστ του Ρολογιού ελέγχει τη μετωπιαία, κροταφική και βρεγματική λειτουργία. Χρησιμοποιείται για να ανακαλύψουμε αλλά και να παρακολουθήσουμε την πορεία γνωστικής έκπτωσης. Μετρά την κατασκευαστική ικανότητα, την αντίληψη του χρόνου αλλά και την έκπτωση της αφαιρετικής ικανότητας και σχεδιασμού. Το τεστ αυτό δίνει συνήθως παθολογικό αποτέλεσμα στην αρχή της άνοιας, ιδιαίτερα της Νόσου Alzheimer.

Το τεστ του ρολογιού μπορεί να μας κατευθύνει για το αν ο εξεταζόμενος χρειάζεται περαιτέρω αξιολόγηση των γνωστικών του λειτουργιών. Είναι εύκολο στην εφαρμογή του και δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά. Είναι σημαντικό να δίνουμε τις οδηγίες σωστά και το τεστ πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο εξεταζόμενος να σχεδιάσει μόνος του το ρολόι και στην συνέχεια τους αριθμούς και τους δείκτες. Ο εξεταζόμενος πρέπει να βάλει τους δείκτες στην ώρα 11 και 10.

Ένα άτομο με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες θα πρέπει να μπορεί να σχεδιάσει το ρολόι χωρίς πρόβλημα. Μειωμένη απόδοση στο συγκεκριμένο τα τεστ σχετίζεται όχι μόνο με κατασκευαστική δυσχέρεια αλλά και με μειωμένη κατανόηση της εντολής, έκπτωση μνήμης και έκπτωση των οπτικοχωρικών ικανοτήτων.

ΠΗΓΗ: Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ»     https://www.nstr.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».