Τι διαφορά έχει η οστεοπενία από την οστεοπόρωση;

Ο όρος “οστεοπενία” μπορεί να σας μπερδέψει και συχνά συγχέεται με την οστεοπόρωση. Δείτε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο καταστάσεων…

Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση ουσιαστικά στην ίδια πάθηση των οστών, αλλά σε διαφορετική φάση της. Η οστεοπενία είναι λιγότερο σοβαρή από την οστεοπόρωση. Η οστεοπενία είναι απώλεια οστικής μάζας ή οστικής πυκνότητας. Είναι το στάδιο πριν από την οστεοπόρωση και χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση. Το αν η οστεοπενία θα εξελιχθεί σε οστεοπόρωση εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τη διατροφή σας και τον τρόπο ζωής σας (π.χ. αν γυμνάζεστε). Ο στόχος τής εκάστοτε θεραπευτικής αγωγής είναι να θωρακίσει και να δυναμώσει τα οστά σας. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κατατάξεις τις γυναίκες σε σχέση με την κατάσταση των οστών τους σε τρεις κατηγορίες, με βάση την κατάσταση του σκελετού τους: τις υγιείς, εκείνες που έχουν οστεοπενία και όσες έχουν οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση συμβαίνει όταν η οστική πυκνότητα και η οστική μάζα μειώνονται ακόμη περισσότερο ή όταν υπάρχουν δομικές αλλαγές στον οστικό ιστό. Η οστεοπόρωση αποδυναμώνει τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΔΕΡΜΑΪΟΣ: Εκστρατεία ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος από την ΕΔΑΕ

Η εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ έχει στόχο να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους  πολίτες για τη σημασία της πρόληψης και της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων ή άλλων σημαδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Στόχος η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από το άσθμα

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος είναι η «Ενδυνάμωση της εκπαίδευσης για το Άσθμα».

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.