Φωτοθεραπεία για την αντιμετώπιση της ψωρίασης

 

Τι είναι;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, έχει παρατηρηθεί ότι η ψωρίαση βελτιώνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται στις υπεριώδεις ακτίνες που είναι μέρος των ακτινών του ήλιου. Η φωτοθεραπεία είναι η θεραπεία με λυχνίες υπεριώδους ακτινοβολίας για θεραπευτικούς σκοπούς2 . Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο δημοφιλής η φωτοθεραπεία UVB στενού φάσματος (Narrow Band UVB). Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας μπορεί να γίνει είτε σε ειδικές καμπίνες σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία, είτε με ειδικές συσκευές κατ’ οίκον, πάντα με καθοδήγηση και παρακολούθηση του δερματολόγου. Η αποτελεσματικότητά της οφείλεται κυρίως στην τοπική αντιφλεγμονώδη δράση που έχει η συγκεκριμένη αυτή ακτινοβολία. Η θεραπευτική μέθοδος της φωτοθεραπείας χρησιμοποιεί το λιγότερο ερυθηματογόνο και πιο αποτελεσματικό για την ψωρίαση φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (311nm), σε ειδικό θεραπευτικό πρωτόκολλο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Είναι solarium;

Η φωτοθεραπεία δεν έχει σχέση με τις καμπίνες μαυρίσματος (το γνωστό Solarium-UVA), καθότι χρησιμοποιεί διαφορετικού μήκους κύματος ακτινοβολία, που δεν επιφέρει μαύρισμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη και καθιερωμένη επιστημονικά «φυσική» θεραπεία, με πολύ καλά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ενδεδειγμένη και για την ψωρίαση της παιδικής ηλικίας. Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και κατά την εγκυμοσύνη από τους πρώτους μήνες. Επίσης, αποτελεί θεραπεία εκλογής και για επιβαρυμένους ασθενείς που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή;

Η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται και σε συνδυασμό με όλες τις άλλες θεραπείες της ψωρίασης (κρέμες, χάπια, ενέσεις) βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς καμία αλληλεπίδραση και χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός. Όπως όλες οι ιατρικές θεραπείες, έχει κάποια θεραπευτικά όρια και αντενδείξεις, τα οποία θα πρέπει πάντα να συζητούνται από πριν με τον θεράποντα ιατρό. … πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη και καθιερωμένη επιστημονικά «φυσική» θεραπεία, με πολύ καλά αποτελέσματα .

ΠΗΓΗ: Επιδέρμια -Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου: Παντελής Σουβατζίδης Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».