Οστεοπόρωση: τα 3 κλειδιά της πρόληψης

Η οστεοπόρωση αφορά πολλές γυναίκες, αλλά και άνδρες. Αν δεν θέλετε να ανήκετε σε αυτή την ομάδα, που μετά τα 60 αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας που θα σας δυσκολέψει τη ζωή, τότε φροντίστε από σήμερα κιόλας για τα γερά κόκαλά σας.

Τα τρία βασικά στοιχεία της πρόληψης που συνιστούν οι ειδικοί είναι:

Φροντίστε να ασκείστε 3 με 4 φορές την εβδομάδα ή να περπατάτε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα.

Να περιορίσετε όσο μπορείτε το κάπνισμα καθώς οι καπνιστές συνήθως χαρακτηρίζονται από ένα σωματικό και διατροφικό προφίλ, που ευνοεί την ταχεία απώλεια οστού και την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας μάλιστα είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αυξημένο αριθμό παραγόντων κινδύνου για οστεοπόρωση σε σχέση με τους πρώην/μη καπνιστές.

Να πίνετε καθημερινά (1-2 ποτήρια) γάλα ή να τρώτε γιαούρτι και να καταναλώνετε τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο.

Αποφύγετε να λαμβάνετε, χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό σας, φάρμακα που μπορεί να επηρεάζουν τα οστά σας (π.χ. μερικά αντιόξινα, κάποια σκευάσματα για την ενδομητρίωση, ορισμένα σπασμολυτικά κλπ.).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.