Είναι η πνευμονία μεταδοτική;

Η πνευμονία είναι η διόγκωση του ιστού σε έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Συνήθως προκαλείται από λοίμωξη, πιο συχνά από βακτήρια και ιούς, που είναι και τα δύο μεταδοτικά. Οι χημικές πνευμονίες ή πνευμονίτιδες οφείλονται σε εισπνοή χημικών ουσιών, όπως βενζίνη (και τα διάφορα παράγωγα του πετρελαίου), μπογιές, βερνίκια, λούστρο και υλικά που μπορεί κανείς να συναντήσει σε επαγγελματικούς χώρους. Ερεθιστικά στους πνεύμονες μπορεί, επίσης, να δράσουν και ουσίες που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια χημικών. Οι πνευμονίτιδες δεν οφείλονται στη δράση κάποιου μικροβίου. Υπάρχουν, επίσης, και οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις των πνευμόνων, όπως οι αλλεργικές πνευμονίτιδες, που οφείλονται σε κάποιο ισχυρό αλλεργιογόνο, το οποίο ερεθίζει τις κυψελίδες των πνευμόνων. Οι τελευταίοι τύποι πνευμονίας δεν μεταδίδονται.

Πώς μεταδίδεται 

Τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία συνήθως εισπνέονται. Οι άνθρωποι συχνά έχουν μικρές ποσότητες μικροβίων στη μύτη και το λαιμό τους που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του βήχα και του φταρνίσματος καθώς εκτοξεύονται μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που περιέχουν μικρόβια στον αέρα, τα οποία κάποιος άλλος μπορεί να εισπνεύσει. Αν κάποιος που νοσεί αγγίξει ένα αντικείμενο και μεταφέροντας μικρόβια σε αυτό υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος άλλος να αγγίξει αυτό το αντικείμενο και μετά να αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του και έτσι να κολλήσει.

Πρόληψη της εξάπλωσης της πνευμονίας

  • Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης μιας πνευμονίας λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις υγιεινής. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Να πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας, ιδιαίτερα αφού αγγίξετε τη μύτη και το στόμα σας και πριν έρθετε σε επαφή με τρόφιμα
  • Να βήχετε και να φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο, στη συνέχεια να πετάτε το αμέσως και πλένετε τα χέρια σας
  • Μην μοιράζεστε φλιτζάνια ή μαγειρικά σκεύη με άλλους

Εμβολιασμός

Το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο προστατεύει από τον Streptococcus pneumoniae, που είναι η πιο κοινή αιτία βακτηριακής πνευμονίας. Ο εμβολιασμός συνιστάται για μωρά ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω παιδιά και ενήλικες με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις υγείας, όπως σοβαρή καρδιακή ή νεφρική πάθηση.

Μάθετε περισσότερα για το ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν σε εσάς ή το παιδί σας έχει γίνει το εμβόλιο, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.