Πώς μπορώ να ελέγξω τον σφυγμό μου;

Ο φυσιολογικός σφυγμός κυμαίνεται ανάλογα τον οργανισμό μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό. Οι αθλητές μπορεί να έχουν και χαμηλότερο. Η μέτρηση των καρδιακών παλμών (ή σφυγμών) είναι από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους να αξιολογήσετε την φυσική σας κατάσταση και την υγεία μας.

Μπορείτε να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό παρακολουθώντας τον σφυγμό σας και μετρώντας πόσες φορές χτυπά η καρδιά σας σε 1 λεπτό (60 δευτερόλεπτα). Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το τι ακριβώς κάνετε ή τι κάνατε λίγο πριν τον μετρήσετε: για παράδειγμα, θα είναι πιο αργός αν κοιμάστε και πιο γρήγορος εάν ασκείστε.

Για να μετρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό σε ηρεμία, πρέπει να έχετε καθίσει ακίνητος/η πριν ελέγξετε τον σφυγμό σας.

Βρίσκοντας τον σφυγμό σας

Μπορείτε να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό ή στον λαιμό σας. Για να βρείτε τον σφυγμό στον καρπό σας: τεντώστε το ένα σας χέρι, με την παλάμη σας στραμμένη προς τα πάνω, πιέστε το πρώτο (δείκτη) και το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, στη βάση του αντίχειρά σας. Μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας καθώς έχει τον δικό του σφυγμό. Πιέστε ελαφρά το δέρμα σας μέχρι να νιώσετε τον σφυγμό σας. Αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας

Για να βρείτε τον σφυγμό σας στο λαιμό σας:

Πιέστε το πρώτο σας δάχτυλο και το μεσαίο δάχτυλο στο πλάι του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το σαγόνι σας και δίπλα στην τραχεία σας. Μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας και πιέστε ελαφρά το δέρμα σας για να νιώσετε τον σφυγμό σας. Και πάλι, αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας. Μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών είναι επίσης χρήσιμη για την καταγραφή του καρδιακού παλμού σας, όταν ξεκουράζεστε και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.