Όχι στο κάπνισμα ΟΧΙ-και-στο άτμισμα κατά την εγκυμοσύνη

 

Αυξημένος ο κίνδυνος πνευμονικής νόσου στα μωρά, λένε οι επιστήμονες

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που ατμίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονική δυσλειτουργία.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Οχάιο σε μελέτη που διενέργησε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το άτμισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πνευμονικής νόσου στα μωρά που θα γεννηθούν. Για την διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ομάδα από έγκυα ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου πέντε ημέρες την εβδομάδα για τέσσερις ώρες κάθε μέρα και μια ομάδα έγκυων ποντικών που εκτέθηκε σε καθαρό φιλτραρισμένο αέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από τα έγκυα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφάνισαν σημαντικά χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση και υψηλότερο σωματικό βάρος στην ενήλικη ζωή, εξασθενημένη πνευμονική λειτουργία, πνευμονική ίνωση, υπερέκκριση βλέννας και στένωση των αεραγωγών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr. Matthew W. Gorr, PhD,  « η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από το άτμισμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφού όπως αποδείχθηκε όχι μόνο επηρεάζει τα παιδιά κατά τη στιγμή της γέννησής τους αλλά και αργότερα, κατά την ενηλικίωση, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονική νόσο».

Η ιδέα του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, αλλά ο Κινέζος φαρμακοποιός  Hon Lik ήταν εκείνος που κατάφερε να καθιερώσει το άτμισμα ως μια πιο υγιεινή και οικονομική εναλλακτική επιλογή απέναντι στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Πολυάριθμες είναι οι έρευνες των τελευταίων ετών ωστόσο που υποστηρίζουν ότι το άτμισμα είναι εξίσου βλαβερό με το κάπνισμα καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει τις αρτηρίες, προκαλεί φλεγμονή και επιφέρει βλάβες στο DNA, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Physiology-Lung Cellular and Molecular Physiology.

doi.org/10.1152/ajplung.00233.2022

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.

Στα Μετέωρα οι Εαερινές Ημέρες Ρευματολογίας 2024

Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευατολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) διοργανώνει το τριήμερο 17-19/5/2024 Συνέδριο με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας» στα Μετέωρα, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς και έντονης θρησκευτικότητας. 

Μάϊος – Μήνας Μέτρησης της Πίεσης

Στόχος του Παγκόσμιου Προγράμματος ΜΜΜ (May Measurement Month) είναι να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της υπέρτασης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.