Πώς να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο με κατάθλιψη

Εάν έχετε παρατηρήσει σημάδια κατάθλιψης σε ένα ηλικιωμένο άτομο που είναι κοντά σας, δοκιμάστε να του μιλήσετε και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας. Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να μπορέσετε να αναπτύξετε μια σχέση όπου μπορείτε να μιλήσετε και να καταλαγιάσετε με τη βοήθεια του, αλλά ίσως και κάποιου επαγγελματία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την έναρξη της συζήτησης μπορεί να είναι το γεγονός ότι το άτομο μεγάλωσε σε μια εποχή που η παραδοχή κάποιου ότι αντιμετωπίζει κάποιο  πρόβλημα ψυχικής υγείας ήταν δύσκολη καθώς θεωρείτο ένα θέμα ταμπού. Είναι ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση για τους ηλικιωμένους καθώς πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τα προβλήματα της ψυχικής υγείας σαν παθήσεις που στιγματίζουν κοινωνικά τον ασθενή. Έχοντας αυτό κατά νου, αποφύγετε να ξεκινήσετε τη συζήτηση ρωτώντας ευθέως: «Νιώθεις κατάθλιψη;». Αντίθετα, οι ειδικοί προτείνουν να εστιάσετε στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του ατόμου.

Ουσιαστικά, το να μιλάει κανείς για τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πιο εύκολο από το να πει σε κάποιον «Μου φαίνεσαι καταθλιπτικός», γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε μερικούς ανθρώπους. Μπορείτε, λοιπόν, να ξεκινήσετε μια συζήτηση ρωτώντας: «Απολαμβάνεις να περνάς χρόνο με άλλους;», «Ποιες δραστηριότητες περιμένεις με ανυπομονησία τον τελευταίο καιρό;» «Δεν φαίνεσαι καλά σήμερα. Τι σκέφτεσαι;”

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης:

Ενημερώστε το αγαπημένο σας πρόσωπο ότι θέλετε να το βοηθήσετε να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο υγιή, ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Αναφέρετε ευαίσθητα θέματα χωρίς περισπασμούς. Ο χρόνος είναι πραγματικά σημαντικός και ίσως μια συζήτηση στο πλαίσιο κάποιου γεύματος ή μια ώρα της ημέρας όπου είναι λίγο πιο εύκολο για εκείνον να ανοιχτεί και είναι πιο χαλαρός, θα μπορούσε να αποφέρει καρπούς και να ακούσει καλύτερα αυτό που έχετε να του πείτε.

Ενθαρρύνετέ το άτομο να δει τον γιατρό του. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να αποκλείσει τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλούν τα συμπτώματά του, όπως άνοια, νόσο του Πάρκινσον, καρδιακές παθήσεις ή φάρμακα.

Μιλήστε του για τα πιθανά οφέλη της θεραπείας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021 στο Journal of Affective Disorders δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία σε σχέση με τους ενήλικες σε ηλικία εργασίας.

Να είστε προετοιμασμένοι με μια σύντομη λίστα πιθανών ειδικών που θα βοηθήσουν τον αγαπημένο σας. Αναζητήστε κάποιους μέσα από γνωστούς ή το διαδίκτυο.

Προσφερθείτε να πάτε μαζί στην πρώτη συνεδρία θεραπείας, εάν θα τον βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα. Για ηλικιωμένους με περιορισμένη κινητικότητα μπορεί να προτιμούν να συνδεθούν με έναν επαγγελματία υγείας μέσω Zoom ή να μιλήσουν μέσω τηλεφώνου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.