Υψηλός κίνδυνος επιπλοκών από τις διατροφικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να κάνουν περισσότερες εξετάσεις, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι ψυχοπαθολογικές διαταραχές στις οποίες τα άτομα υιοθετούν μη ορθές διατροφικές συνήθειες και εμφανίζουν ακραίες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνήθεις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία, η επεισοδιακή υπερφαγία και το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και ιδιαίτερα γυναίκες κατά την αναπαραγωγική ηλικία.

Ερευνητές του σουηδικού Ινστιτούτου Karolinska, θέλησαν να διερευνήσουν τις συνέπειες των διατροφικών διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη, τόσο στην υγεία της μητέρας όσο και στην υγεία του παιδιού. Στην μελέτη τους αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν από 1,2 εκατομμύρια γυναίκες που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ του 2003 και του 2014. Από τις γυναίκες αυτές, περίπου οι 2.800 είχαν ανορεξία, οι 1.400 βουλιμία και οι 3.400 κάποια μη γνωστή προσδιοριζόμενη διατροφική διαταραχή. Επίσης, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους αν οι γυναίκες αυτές έπασχαν από τη διατροφική διαταραχή κατά το παρελθόν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι όλα τα είδη των διατροφικών διαταραχών αύξαναν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση παιδιού με μικροκεφαλία και για υπερέμεση, μια σοβαρή κατάσταση επίμονης ναυτίας και εμετού στις μητέρες. Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας και αναιμίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες που δεν είχαν θεραπευτεί για μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί ένα χρόνο πριν από τη σύλληψη διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια διατροφική διαταραχή.

Όπως επισημαίνει η Δρ. Άνγκλα Μάντελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ερευνήτρια στο τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, « οι έγκυες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές. Από κλινικής άποψης αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή έχει ως επακόλουθο σημαντικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που εμποδίζουν την εμβρυική ανάπτυξη. Στις γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Οι διατροφικές ελλείψεις σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος έχουν συσχετιστεί και από προγενέστερες έρευνες με πρόωρο τοκετό και μικροκεφαλία. Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα, τόσο λόγω της σοβαρότητας της νόσου όσο και της άρνησης που έχουν οι ασθενείς ως προς την αναγνώριση και την παραδοχή της ύπαρξης του προβλήματος.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Psychiatry». https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».

Πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας: Ξεπερασμένη επιστημονικά η προσέγγιση Βαρτζόπουλου

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Βασίλης Μποζίκας σε ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε την προσέγγιση του υφυπουργού Υγείας «ξεπερασμένη επιστημονικά».

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού

Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει και προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης Δάγκειου πυρετού σε άτομα που ταξιδεύουν, επισκέπτονται ή διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί η νόσος και συνιστά συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης.