Καρκίνος του Πνεύμονα: 6 Μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύουμε

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως σε άνδρες και γυναίκες. Κάθε χρόνο περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα  και περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι τόσο συχνός, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη άγνοια και παραπληροφόρηση γύρω από αυτήν την τόσο σοβαρή νόσο.

Ας δούμε ποιοι είναι οι συνηθέστεροι μύθοι για τον καρκίνο του πνεύμονα:

1ος Μύθος: Μόνο οι καπνιστές προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία της νόσου, αλλά όχι τη μοναδική. Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα. Το 20% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα καταγράφονται σε μη-καπνιστές. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις γυναίκες.

Η μακροχρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, η κληρονομικότητα, οι γενετικές μεταλλάξεις, η έκθεση σε ακτινοβολία, το ραδόνιο, η ατμοσφαιρική ρύπανση και χημικές ουσίες, όπως ο αμίαντος, έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές.

2ος Μύθος: Εάν έχω διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, δεν έχει νόημα να σταματήσω το κάπνισμα.

Ποτέ δεν είναι αργά να σταματήσετε το κάπνισμα! Η διακοπή του καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να ωφελήσει τη θεραπεία και την ανάρρωση του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, η διακοπή του καπνίσματος μετά τη διάγνωση της νόσου δίνει περισσότερες πιθανότητες στον ασθενή να ανταποκριθεί καλύτερα στη θεραπεία, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης δευτερογενούς καρκίνου ή επανεμφάνισης του καρκίνου και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 30% έως 40%.

3ος Μύθος: Ο καρκίνος του πνεύμονα αφορά κυρίως τους άνδρες.

Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα και στις γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, στις ανεπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου για τις γυναίκες. Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα στο γυναικείο πληθυσμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% μέχρι το 2030. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν τουλάχιστον για δέκα χρόνια διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

4ος Μύθος: Ο καρκίνος του πνεύμονα συμβαίνει κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πιο συχνός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 65 έτη, όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά διάγνωση της νόσου σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, γεγονός που αποδίδεται στο κάπνισμα από μικρή ηλικία ή στην έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες λόγω επαγγέλματος. Μια μορφή καρκίνου του πνεύμονα, ο βρογχοκυψελιδικος τύπος, φαίνεται να εμφανίζει αυξητική τάση ιδιαίτερα στις νεότερες σε ηλικία μη καπνίστριες γυναίκες.

5ος Μύθος: Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν μπορεί να εντοπιστεί πριν προκαλέσει συμπτώματα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα εκδηλώνει συμπτώματα όταν ήδη είναι προχωρημένος. Περίπου τα 2/3 των ασθενών διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονα όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά εργαλεία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Βασικό διαγνωστικό εργαλείο είναι η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται τα άτομα υψηλού κινδύνου μια φορά τον χρόνο. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν τα άτομα ηλικίας 55-80 ετών, που καπνίζουν για τουλάχιστον 20 χρόνια ή περισσότερο ή κάπνιζαν και το έχουν διακόψει για διάστημα μικρότερο των 15 ετών.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι με την ετήσια προληπτική αξονική τομογραφία ο καρκίνος του πνεύμονα έχει, κατά μέσον όρο, ποσοστό επιβίωσης 80% στα 20 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 73% έως 100% αναλόγως με τον τύπο του όγκου.

6ος Μύθος: Εάν διαγνωστώ με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχω ελπίδες επιβίωσης.

Τα τελευταία χρόνια οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί  για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα έφεραν αύξηση της επιβίωσης των ασθενών και βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι νέες στοχευμένες θεραπείες, η ανοσοθεραπεία, η εδραίωση του ρόλου του ογκολογικού συμβουλίου, οι σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές, οι ελάχιστα παρεμβατικές θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις χωρίς μεγάλες τομές και με μικρό χρόνο νοσηλείας, τα προγράμματα πρώιμης διάγνωσης με την χρήση αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης είναι παρεμβάσεις που, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες, αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.